Hamilton: Mladić ostaje prepreka za ulazak Srbije u EU

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton: Mladić ostaje prepreka za ulazak Srbije u EU

Evropska unija želi da uzvrati Srbiji zbog kompromisa u UN oko rezolucije o Kosovu ubrzanim prosleđivanjem njenog zahteva za kandidaturu Evropskoj komisiji, ali do punog učlanjenja stoji krupna prepreka - hapšenje Ratka Mladića, kaže Danijel Hamilton iz američkog Centra za transatlantske odnose.

"Integracija Srbije u evropsku maticu i evroatlantske institucije u širem smislu, podrazumeva i rešavanje pitanja kao što su ratni zločini, a to znači da je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da general Ratko Mladić bude uhvaćen", rekao je Hamilton za Glas Amerike.

Kada je reč o integraciji u evroatlantsku zajednicu, ratni zločini predstavljaju crvenu linija za sve zemlje Zapadnog Balkana koje su bile zahvaćene oružanim sukobima tokom 1990-tih, kaže izvršni direktor Centra za transatlantske odnose.

Povodom usvajanja rezolucije o Kosovu u UN, koju su zajedno podnele Srbija i EU, Hamilton ističe da je taj diplomatski potez uspeh transatlantskih partnera.

"Potpredsednik (SAD Džozef) Bajden je obavio nekoliko telefonskih poziva, tražeći od Beograda da popusti u UN. EU je predočila da se, ako Srbija želi učlanjenje, od nje očekuju određeni ustupci.

Nekoliko evropskih ministara je istaklo da je došlo vreme za dogovor sa EU od koje Srbija traži ekonomsko povezivanje i nove investicije", kaže Hamilton.

Upitan da li sve zemlje EU smatraju da će razgovori dve strane biti vođeni između dve suverene države, Hamilton je rekao da je upravo "nepreciznost o tome omogućila postizanje kompromisa".
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.