HAG VEĆ SPREMIO ĆELIJU ZA MLADIĆA

Izvor: Kurir, 27.Maj.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAG VEĆ SPREMIO ĆELIJU ZA MLADIĆA

BEOGRAD - Haški tribunal saopštio je da čeka da se u Srbiji završe sve procedure i donese odluka o ekstradiciji Ratka Mladića Hagu, dok bivšeg komandanta VRS čeka već spremljena ćelija

BEOGRAD - Haški tribunal saopštio je da čeka da se u Srbiji završe sve procedure i donese odluka o ekstradiciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ratka Mladića Hagu, dok bivšeg komandanta VRS čeka već spremljena ćelija.

Uprkos tvrdnjama advokata i porodice da nije zdravstveno sposoban da prati suđenje, istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Specijalnog suda doneo je posle današnjeg saslušanja rešenje kojim je konstatovao da su ispunjene pretpostavke za izručenje ratnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Mladić je danas na saslušanju, koje je trajalo oko pola sata, odbio da primi optužnicu Haškog tribunala koja ga tereti za ratne zločine, a u pritvorskoj jedinici u zgradi Specijalnog suda ostaće do izručenja Tribunalu u Hagu.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić izjavila je danas da je sud dobio uverenje da je Mladić zdravstveno sposoban, iako ima niz hroničnih tegoba.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je Tribunal spreman da preuzme Mladića po završteku ekstradicionog postupka u Srbiji i da će procenu njegovog zdravstvenog stanja u fazi pre izručenja vršiti isključivo srpski lekari.

"Trenutno se čeka završetak procedure u Beogradu i odluka srpskih vlasti o ekstradiciji Mladića Tribunalu," rekla je ona Tanjugu i dodala da se ekstradicija odvija po zakonima Srbije i da se ni Haški tribunal ni njegov lekarski tim u ovoj fazi neće uključivati.

Ona je objasnila da će Mladić po dolasku biti podvrgnut lekarskom pregledu u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu i smešten u ćeliju, gde će imati režim sličan ostalim pritvorenicima, rekla je Jelačić.

Ćelije imaju 15 kvadrata i u njima se nalaze krevet, radni sto, orman za garderobu, police i umivanik. Zatvorenici imaju na raspolaganju televizor i internet vezu tako da mogu da koriste svoj laptop.

Potom će biti zakazano njegovo prvo pojavljivanje pred sudom na kome bi trebalo da se izjasni o optužnici, navela je portparolka.

Rešenje o izručenju uručeno je odmah posle današnjeg saslušanja odbrani Ratka Mladića, koja ima rok od tri dana da uloži žalbu, a taj rok teče od sutra, rekla je Kovačević Tomić.

Ona je pojasnila da su pretpostavke za izručenje ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas Tanjugu da će država obezbediti Mladiću neophodnu medicinsku i pravnu pomoć.

On je rekao da sada, kada je Mladićevim hapšenjem ispunjena međunarodna obaveza, pred državom je obaveza prema njemu i njegovoj porodici pošto je on državljanin Srbije.

"Mi treba da mu sada obezbedimo svu neophodnu medicinsku pomoć kao i pravnu pomoć u procesu koji ga čeka pred Haškim tribunalom", rekao je Vukčević.

Mladić u Slobinoj ćeliji!

BEOGRAD - Spavaće u Slobinom krevetu!

Za uhapšenog haškog optuženika Ratka Mladića u Sheveningenu je već spremna ćelija, a kako Kurir saznaje, reč je o nekadašnjoj „garsonjeri“ pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića!

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže za Kurir da je ćelija spremna, ali da ne može da otkrije ništa detaljnije. Na naše pitanje da li će biti u sobi Slobodana Miloševića, kaže da „takve stvari nisu uopšte bitne“.

- A što je to važno? Nije samo Milošević bio tu, već i stotinak drugih pritvorenika - „istrčala“ se Jelačićeva. Ona tvrdi i da Tribunal ne grupiše pritvorenike po nacionalnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Izvor Kurira tvrdi da nove pritvorenike po nekoliko meseci drže potpuno izolovano od već „odomaćenih“.

- Tako su i Šešelj i pokojni Sloba smešteni na isti sprat tek posle više od godinu dana. Isto je i s Karadžićem - i njega su prvo držali u izolaciji, a sada je na istom spratu sa Šešeljem - kaže naš izvor.

Inače, nekadašnja Slobina ćelija od oko 15 kvadrata lepo je osvetljena, ima krevet, police, televizor, kompjuter, sto i stolicu, sudoperu i toalet. Naravno, kao i svaka druga, na vratima ima prozorčić kroz koji straža može da ga posmatra.

(J. V.)

Čekaju ga ćufte sa džemom!

Mladića će u restoranu jedinice u Sheveningenu dočekati holandski specijalitet - ćufte prelivene džemom! Sagovornik Kurira tvrdi da je ta hrana užasna i groznog mirisa, te da većina pritvorenika mora dodatno da se hrani u takozvanoj balkanskoj kantini, što košta papreno.

- Za to im treba najmanje 500 evra mesečno - navodi naš izvor.

Ratkove komšije

Optuženik    u Hagu od


Vojislav Šešelj    2003.

Radovan Karadžić    2008.

Stojan Župljanin    2008.

Jovica Stanišić    2003.

Supruga i sin u poseti

Pre saslušanja, Mladića su oko 11 sati posetili su supruga Bosiljka i sin Darko, koji je izjavio da je njegov otac u jako lošem, "zabrinjavajućem stanju" i da će porodica tražiti da ga prebace u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu, te da ga pregleda "nezavisan tim lekara".

"Prepoznao nas je", rekao je Darko Mladić, koji je sa majkom Bosiljkom danas proveo skoro dva sata u poseti svom ocu kojeg, kako kaže, nije video više od deset godina.

Opisujući zdravstveno stanje Mladića, on je odbacio kao netačne tvrdnje da su informacije o lošem stanju taktika odbrane i dodao da se već konsultovao sa lekarima iz Rusije da dođu i prisustvuju "nezavisnom pregledu".

Advokat traži nezavisno lekarsko mišljenje

Advokat haškog optuženika Ratka Mladića, Miloš Šaljić, izjavio je danas da će zatražiti nezavisno lekarsko mišljenje, jer, suprotno oceni lekara da je on zdravstveno sposoban za nastavak procesa, smatra da njegov štićenik nije u stanju da prati suđenje.

"Ovo je očito način da se postupak što pre okonča. Mladić nije sposoban da prati rad i da da adekvatnu odbranu", rekao je Šaljić novinarima nakon završetka saslušanja Mladića u Specijalnom sudu.

Sudsko veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu o saradnji sa haškim tribunalom.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.