Izvor: Vostok.rs, 20.Nov.2017, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Ratko Mladić

General Ratko Mladić

Sliku sa venčanja obavezno dajte. Ako mogu, neka je objave. I puno pozdravite Srpski telegraf, poruka je koju je najpopularniji srpski general Ratko Mladić rekao u razgovoru sa suprugom i sinom bukvalno sekund pre nego što su Bosiljka i Darko otvorili vrata porodičnog doma za ekipu Srpskog telegrafa.

Dok se spremaju da odu u Hag, gde će u sredu biti izrečena presuda Ratku Mladiću, Bosiljka steže torbu punu pohabanih kutija. U njima su ordenje i medalje kojima je nagrađen njen muž.

Pre nego što smo počeli razgovor, Darka zovu advokati iz Haga. Javljaju da lekar iz Haga nije doneo odluku na osnovu medicinske dokumentacije.

- Uspeli smo! Dokazali smo - priča Mladićev jedinac dok gleda u majku koja sa strepnjom i nadom sluša vesti i Sheveningena.

Odmah na početku razgovora Bosa prvo vadi crnobelu fotografiju, gleda je s osmehom i očima punim suza. Pruža nam je rukama koje podrhtavaju i počinje da priča njihovu ljubavnu priču dugu 51 godinu.

BIOGRAFIJA

12. mart 1943. u selu Božanovići Kalinovik u Bosni i Hercegovini rođen Ratko Mladić

24. april 1966. venčao se sa Bosiljkom

26. jun 1991. prekomandovan u Knin

26. februar 2002. penzionisan

31. maj 2011. izručen Haškom tribunalu


foto: ST/N. MANDIĆ / Srpski telegraf

- Upoznali smo se 5. marta 1966. Sasvim slučajno. Na žuru na koji me je poveo brat. Tada sam živela kod sestre u Makedoniji, otišla sam iz rodne Okrugljače kod Virovitice u Makedoniju da bih se školovala. U to vreme već sam završila ekonomsku školu, imala sam nepunih 19 godina i radila sam.


foto: ST/N. MANDIĆ / Srpski telegraf


foto: ST/N. MANDIĆ / Srpski telegraf


foto: ST/N. MANDIĆ / Srpski telegraf

Ratko je imao 23. Primetim ja njega, momak stoji sam, sa strane, svi ostali igraju. Prođem pored njega i kažem: "Šta ti tu stojiš sam. Ajde u kolo." I pođe on. Muzika se promeni, sviraju tango, a on sam mene zove da igramo. Pričao mi je o sebi, da je dete palog borca, da je oficir, da je završio Vojnu akademiju kopnene vojske - smer pešadija... I na kraju večeri me upita: "Mala, hoćeš li ti na kafu sa mnom" - priseća se Bosa.

PROSIDBA NA MOSTU

Poziv je prihvatila iako se plašila šta će reći brat i sestra i iako mu u tom momentu nije znala ni ime.

- Dve, tri nedelje kasnije, na mostu Cara Dušana u Skoplju ili Kamenom mostu, kako ga danas zovu, ođednom mi je postavio pitanje: "Mala, hoćeš li ti da se udaš za mene?" Nisam mislila da je ozbiljan, pa rekoh: "Udaću se jednog dana." Međutim, on je bio ozbiljan. Pristanem, ali nikome nisam rekla da imam momka, bio me strah šta će reći moji. I već 24. aprila smo se venčali - kroz smeh priča Bosa.

Slavili su kod kuće uz članove porodice, tridesetak ljudi bilo je na Mladićevoj svadbi. Mladi bračni par odmah je dobio stan, garsonjeru od 39 kvadrata. U to vreme Mladić je bio potporučnik, prvi put se našao na čelu izviđačko-streljačkog voda, koji je morao pred redovnu komisiju i kontrolu.

- On je tek preuzeo tu dužnost kada je došla inspekcija. Gledaju, nađu neke propuste i daju mu trojku. Bio je očajan. Trudio se i sve snage, nestrpljivo je čekao sledeću godinu i novu kontrolu. Kada su došli, dobio je čistu peticu i sve pohvale. Bio je srećan jer su mu porodica i Vojska bili najvažniji - priča Bosa i dodaje da se Ratko stalno usavršavao i da je završio je Komandno-štabnu akademiju kopnene vojske (1978) i Komandno-štabnu školu operatike kopnene vojske (1987), naravno, kao jedan od najboljih.

Kao vojno lice imao je, kako bi se danas reklo, licencu da bude instruktor vožnje i skijanja.

- Mene ja on naučio da vozim. I da skijam. Bila sam kod njega kada je obučavao vojnike. Prvo završi s njima, pa onda mene uči da stojim na skijama - navodi Bosiljka.

ANA JE BILA SVA NA OCA

Dok je ona sa decom živela u Skoplju, Ratko je menjao gradove gde je službovao. Prošao je kroz Kumanovo, Ohrid, Štip, Prištinu, Knin i na kraju Han Pjesak.

U međuvremenu, 1971. dobili su u i drugo dete - ćerku Anu.

- Ona je bila isti Ratko. Sve je povukla na njega - snalažljiva, borac. Kada je Ratko prekomandovan u Knin, teško je bilo doći do njega. Nekako smo izdejstvovali da odem helikopterom koji je nosio opremu iz Skoplja za Knin. Ali Ana je po svaku cenu želela da ide. Insistirala je i na kraju sam je povela. Sva je bila na oca - priča Bosiljka ne želeći da prozbori ijednu reč o nesreći iz 1994, u kojoj je izgubila ćerku.

Odmazda za "ne" Titu

Tri godine posle venčanja, dobili su prvo dete - sina Darka, ali i kaznu za neposlušnost.

- Ratko je dobio poziv da pristupu Titovoj gardi. Tada sam bila u petom mesecu trudnoće. Ratko je malo razmislio i odbio predlog. To ga je koštalo. Godinu dana je morao da ostane duže u Kumanovu, gde je tada službovao - priseća se Bosiljka Mladić.

Uz jelku sa Anom i Darkom

Svaki doček nove godine Mladići su počinjali kod kuće. Uz okićenu jelku i sa decom, porodica je počinjala slavlje.


foto: ST/N. MANDIĆ / Srpski telegraf

- Uveče, to se unapred znalo, svake godine odlazili smo u Dom Vojske, gde smo uz muziku dočekivali ponoć i novu godinu - priča Bosa dok pokazuje fotografiju sa suprugom, sinom Darkom i ćerkom Anom.

Upad u NATO bazu za prvi orden


foto: ST/N. MANDIĆ

Prvo odlikovanje Mladić je zaradio sa 24 godine. Već tada je završio kurs bezbednosti i zajedno sa ostalim obaveštajcima otišao je u Grčku i upao u NATO bazu. Za to što je uradio dobio je prvi orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima.

Mladićeva porodica ostala je u Skoplju do 7. februara 1992.

- Tog dana se Jugoslovenska narodna armija povukla iz Makedonije. To je bio naš poslednji dan u Skoplju. Prešli smo za Beograd. Prvo u jedan stan, a potom u ovu kuću - kaže Bosiljka dok krši ruke spremajući se da ujutru otputuje za Hag, gde će generalu za kojeg se nada da je još omiljen među Srbima biti izrečena presuda.
Razbijanje šiptarske tvrđave, pa prekomanda za Knin

Vest o prekomandi u Knin Ratko je dobio tokom službovanja u Prištini.

- Tamo su razoružali Albance. Postojala je jedna tvrđava Žir puna naoružanih Šiptara. Akcija je trajala danima. Do tada je Ratko uvek bio nasmejan. Šta god se dešavalo, on je u kuću i kod dece dolazio nasmejan. To je bio prvi put da sam ga videla ozbiljnog. Ništa nije govorio, ali kao da je slutio šta će se tek desiti - navodi Mladićeva supruga.

Situacija se zakuvala, a nekoliko dana kasnije - 26. juna 1991, general je nazvao suprugu i rekao:

- Moram nešto da ti kažem. Dobio sam prekomandu.

Bosiljka priznaje da je pretrnula u tom trenutku:

- Hrvatska!

Kaže, znala je da će ga poslati tamo jer je ona rođena kod Virovitice.

- Jedina misao koja mi je tada prolazila kroz glavu bila je: "Ostani na nogama. Nemoj da se onesvestiš pred decom."

Na pitanje da li su Albanci iz tvrđave razoružani, ne zna odgovor:

- Vojnici su nastavili tu akciju. Šta je bilo na kraju, ne znam.

Kolekcija odlikovanja

Pet godina posle prvog znamenja, stiglo je novo odlikovanje. Mladić je dobio Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom (1975), šest godina kasnije - 1981, "kolekciju" je dopunio Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, pa 1985. Orden narodne armije sa zlatnom zvezdom i 1989. Orden bratstva i jedinstva.

Kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske dobio je dva ordena.

Miki Rakić

Mladićeva porodica nije imala pojma gde se Ratko skriva.

- Miki Rakić me je jednom pozvao na razgovor. Gledao me je u oči i rekao da služba zna da mi iz porodice ne znamo gde je Ratko. Ipak, to ga nije sprečilo da preti da će mi kidnapovati decu. Kada su pričali sa mojom suprugom Biljanom sugerisali su joj da se razvede od mene da ne bi ostala bez dece. To je bilo upravo ono protiv čega se Ratko najviše borio: da ne udari Srbin na Srbina - priča Darko Mladić, sin generala Mladića

Kaže da je bio šokiran onom što su Srbi radili.

- Nema tu mnogo šta da se doda. Znate kada pričate sa prostitutkom, jedina tema koju možete da imate jeste cena.

I crnci nas pratili

Pod merama opreza bila je i Bosiljka, koja kaže da je 11 godina bila praćena.

- Mene su u stopu pratili. Ako sam išla na autobusku stanicu, bilu su iza mene. Ako sam sa decom otišla na sladoled, sedeli su pored. Jednom su me čak pratili i kada sam bila u banji. Već sam ih prepoznavala. Smenjivali su se, ali 11 lica sam dobro zapamtila. Uđem ja u bazne, kad i agenti uđu za mnom. Imali su čak i jednog crnca koji me je pratio.

Nikad nije bio u kasarni u Topčideru

Mladićevo ime i danas se pominje u slučaju ubistva gardista. Na pitanje da li je bio u kasarni u Topčideru kada su 5. oktobra 2004. ubijeni gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, Bosiljka odgovara:

- To nije istina. Ratko nikada nije bio u toj kasarni. Ranijih godina neki njegovi oficiri su odlazili tamo radi nabavke opreme i vojnih poslova, ali Ratko nikada nogom nije kročio u tu kasarnu.Kafa u zemunici

Mladićeva supruga kaže da je prvu posetu suprugu na terenu preplakala:

- Ratko je često bio na terenu. Jednom se udesilo da sam mogla da odem kod njega. Stignem tamo, kad ono imam šta da vidim. On ukopan u zemunici. Nigde ničega. Ispred te zemunice samo zapaljena vatra. Počnem da plačem. Pa nisam mislila da tako živi, da je to tako strašno. On se nasmeje i samo priupita: "Jesi li za kafu?"

Vojsku nikada nije odvajao od porodice

- Neki vojnik iz Hrvatske nikako nije mogao da se navikne na takav život, na kasarnu. Dođu njegovi roditelji i požale se Ratku. On ih zajedno sa tim vojnikom kome se ne sećam imena pozove kod nas u kuću na ručak. Družili smo se celo popodne s njima. Momak više nije imao nikakvih problema, roditelji su bili ponosni na sina. Vidite fotografiju. Svi su uz Ratka nasmejani - priča Bosa.

Brak sa Turkinjom

Bosiljka tvrdi da Mladić rešavao i ljubavne jade svojih vojnika.

- Bio je vojni lekar u Ohridu koji je živeo u vanbračnoj zajednici sa Turkinjom. Imali su dete. Ali njegovi nikako nisu hteli da pristanu da se oženi njome. Ratku bi žao, tu je i dete. Ode kod roditelja. I oni pristanu. Par se venčao, nikada nisu imali nikakvih problema.
Srpski telegraf

 

Nastavak na Vostok.rs...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.