Izvor: B92, 25.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DHSS: Rezolucija o Srebrenici

Beograd -- Poslanik DHSS Vladan Batić predložio je da Skupština Srbije usvoji rezoluciju kojom bi Holandiju oslobodila odgovornosti za zločin u Srebrenici.

Batić je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine rekao da bi tom rezolucijom Srbija pružila ruku Holandiji i da bi se videlo da smatra da Holandija nije odgovorna, nego da "su naši sunarodnici iz Bosne pod komandom Ratka Mladića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorni za taj strašni zločin u Srebrenici".

Batić je rekao da je za pristupanje Srbije EU i dobijanje "belog šengena" potrebna saglasnost svih zemalja članica EU, da Holandija tu saglasnost do sada nije dala i da insistira na izručenju Ratka Mladića.

"Mi ne izručujemo Mladića i najmanje što možemo da kažemo je da je zločin zločin i ne može imati nikakav nacionalni predznak, neki naši sunarodnici su u naše ime izvršili taj monstruozni zločin u Srebrenici, mi taj zločin priznajemo i nije odgovoran holandski bataljon i nije odgovorna Holandija", naveo je Batić.

On je dodao da je zločin u Srebrenici izazvao velike političke tenzije i turbulencije u Holandiji i da je zbog toga 2002. godine pala holandska vlada.

Holandski bataljon, koji je 1995. bio u sastavu mirovnih snaga UN u Bosni, bio je nadležan za zaštićenu zonu Potočari, kojoj je pripadala i enklava Srebrenica.

"Verujući na reč Ratku Mladiću, Holanđani su prepustili zaštićenu zonu bosanskim Srbima", rekao je Batić.

Na pitanje da li je o toj inicijativi razgovarao sa predstavnicima drugih stranaka u parlamentu, lider DHSS je naveo da treba sačekati i videti reakciju na njegov Predlog rezolucije o nepostojanju odgovornosti Holandije za događaje u Srebrenici jula 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Vladan Batić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.