Tajni izveštaj CIA Holandiji oslobađa Srbiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2009, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni izveštaj CIA Holandiji "oslobađa" Srbiju?

BEOGRAD, NOVI SAD - Američka obaveštajna služba CIA sačinila je tajni izveštaj koji će biti dostavljen Holandiji, a u kojem se tvrdi da Ratko Mladić nije u Srbiji, piše beogradski "Pres", pozivajući se na odlično obaveštene diplomatske krugove.

U tom izveštaju se navodi da je "Ratko Mladić van domašaja srpskih organa bezbednosti" i da, srpske obaveštajne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čine sve da ga nađu, ali da sve ukazuje da je pod zaštitom neke od obaveštajnih službi, koja ne dozvoljava njegovo hapšenje i koja ga, možda, drži na tajnoj lokaciji van Srbije.

Sagovornik lista kaže da se u izveštaju ne pominje niko konkretno, ali da je stručnoj javnosti poznato da američka služba odavno sumnjiči Ruse da pružaju zaštitu Mladiću.

Srbija je od promene vlasti 2000. godine učinila "apsolutno sve" da pronađe i uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali da su oni "van domašaja srpske države".

Prema istom izvoru, ovaj izveštaj trebalo bi da bude jedan od ključnih argumenata, koji bi naveo Holandiju da pristane na uslovno odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Sagovornik lista dodaje da Amerikanci ozbiljno lobiraju da Holandija omekša svoj stav prema Srbiji.

U Bramercovom izveštaju "zadovoljstvo", ali ne i "čarobne reči"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc predao je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom, i usmeno će ga predstaviti na sednici tog tela 3. decembra, izjavila je za Tanjug portparolka Tužilaštva Olga Kavran.

Ona nije mogla da iznese detalje izveštaja koji je Bramerc uputio Savetu bezbednosti, rekavši da će tužilac početkom decembra sam predstaviti ceo izveštaj.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc nije napisao "puna saradnja" u svom izveštaju SB UN o saradnji Srbije s Tribunalom, ali je prvi put upotrebio konstataciju da je "zadovoljan saradnjom vlasti u Srbiji s Tribunalom", piše novosadski Dnevnik.

Bramerc ne želi da govori o sadržaju

"Ne mogu da komentarišem ništa u vezi sa izveštajem, osim da potvrdim da je izveštaj podnet. Glavni tužilac ne želi da govori o sadržaju izveštaja dok ga ne bude usmeno podneo Savetu bezbednosti UN, 3. decembra u Njujorku", odgovorila je danas Beti u Hagu Bramercova predstavnica Olga Kavran.

List piše da Bramerc dalje navodi da veruje da će se ta saradnja nastaviti i da će na kraju rezultirati hapšenjem preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Kako je Dnevniku preneo evropski diplomata koji je imao uvid u Bramercov izveštaj upućen u Njujork, belgijski tužilac je treći put zaredom u svojim polugodišnjim izveštajima SB UN naveo da je "Srbija napravila napredak u saradnji s Haškim tribunalom".

Diplomate oprezne, aktiviranje Prelaznog sporazuma maksimum

Ipak, diplomate EU u Briselu koje rade na srpskom dosijeu, i pored Bramercovog vrlo pozitivnog izveštaja i najava holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena da bi Holandija mogla odustati od daljeg blokiranja aktiviranja Prelaznog sporazuma o trgovini, i dalje su vrlo oprezne.

Zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Srbiji želele bi da u decembru bude odblokiran ne samo Prelazni sporazum nego i da se donese odluka o početku ratifikacije SSP.

Koliko mi znamo, Holandija bi sada samo pristala na aktiviranje Prelaznog sporazuma, ali ne i na početak ratifikacije SSP, kaže sagovornik Dnevnika.

U tome, čini se, ima podršku Velike Britanije i ako se to bude potvrdilo, neće postojati ni minimalne šanse da dobijemo nešto više od aktiviranja Prelaznog sporazuma, ističe za Dnevnik diplomatski izvor iz jedne članice EU.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIA: Mladić nije u Srbiji?!

Izvor: Press, 17.Nov.2009

Amerikanci sačinili izveštaj koji će biti dostavljen Holandiji, a u kome se tvrdi da je Mladić van domašaja srpske države! .Američka obaveštajna služba CIA sačinila je tajni izveštaj koji će biti dostavljen holandskoj vladi, a u kome se navodi...

Nastavak na Press...

"Mladić nije u Srbiji"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2009

Američka obavještajna služba CIA sačinila je tajni izvještaj koji će biti dostavljen Holandiji, a u kojem se tvrdi da Ratko Mladić nije u Srbiji, piše beogradski "Press", pozivajući se na odlično obaviještene diplomatske krugove. U tom izvještaju se navodi da je "Ratko Mladić van domašaja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.