Bulatović pregovarao o Mladiću

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bulatović pregovarao o Mladiću"

Beograd -- Nekadašnji direktor BIA-a Rade Bulatović nudio je Tužilaštvu za ratne zločine pregovore o predaju Ratka Mladića, kaže Vukčević za "Blic".

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je odbio da ovaj iskazto podrobnije objasni.

Na pitanje da li to znači da je Bulatović znao gde je Mladić, ali ga nije uhapsio, Vukčević je odgovorio da zakon definiše da je krivično delo pomaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršiocu posle izvršenja krivičnog dela.

Dodao je i da to daje mogućnost da se procesuiraju svi koji su pomagali haškim beguncima.

"Za sada vodimo jedan postupak za skrivanje Stojana Župljanina, jedan pretkrivični postupak za skrivanje (Radovana) Karadžića i svako drugi za koga ustanovimo biće predmet krivičnog gonjenja", naveo je srpski tužilac za ratne zločine.

Upitan šta je od juna 2008. godine, kada je BIA preuzeta od Bulatovića, vlasti kočilo da pronađe i izruče Mladića, Vukčević je rekao da je to "dobra organizacija njegovog skrivanja".

Vukčević je rekao da je mnogo toga izmenjeno od kako Bulatović nije na mestu šefa BIA i da je od njegovog odlaska, u sastav Akcionog tima uključen i šef predstavništva Haškog tribunala u Beogradu Dejan Mihov i jedan istražitelj iz Haga.

"Oni su svedoci velikog broja pretresa, akcija potrage za finansijerima, kao i provera da li su podaci dobijeni u vreme Radeta Bulatovića korišćeni na pravi način", naveo je Vukčević.

Prema saznanjima "Blica", Bulatović je ponudu o pregovorima izneo pre jula 2006. godine, odnosno pre formiranja Akcionog tima za okončanje saradnje s Haškim tribunalom.

U Tužilaštvu je na tu ponudu odgovoreno pozitivno i Vukčević je bio spreman da pregovara, međutim Bulatović, kako navodi "Blic", istog dana odlazi u kabinet tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i pregovori propadaju.

Vukčević je pre nekolko dana, u intervjuu listu "Vreme", izjavio da je 2006. godine postojala najveća šansa za hapšenje Mladića, ali da je ta prilika propuštena zbog opstrukcije za koju još nije utvrđeno ko je odgovoran.

"Mladićevo hapšenje osujetilo je to što je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića, što je bio katastrofalan potez, koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Mladića u šaci i bilo je čisto tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje", izjavio je Vukčević "Vremenu".
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Vodimo Vas

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.