Bramerc: Hapšenje nema alternativu

Izvor: B92, 01.Apr.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Hapšenje nema alternativu

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kaže da će izveštaj o saradnji Srbije biti završen u drugoj polovini maja, ali da sad ne zna kakva će biti procena.

To što je prethodni izveštaj bio pozitivan ne znači da će, automatski, biti i sledeći, jer je reč o novoj proceni, rekao je on u intervjuu "Večernjim novostima". Za Bramerca hapšenje preostalih begunaca Ratka Mladića i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gorana Hadžića nema alternativu.

U poslednjim izveštajima je moglo da se vidi da je svakog puta došlo do poboljšanja, i to u različitim domenima saradnje.

Svestan sam, dodao je on, da se sledeći izveštaj čeka s nestrpljenjem, ali je sada prerano da se o njemu govori.

Prema njegovim rečima, postoji dobra profesionalna saradnja sa Srbijom.

"Nadam se i dalje da će sve biti učinjeno da begunci budu uhapšeni. Za to nema alternative. Što se tiče procene, zaista želim da budem oprezan", rekao je on.

Svi posmatrači, i u Tribunalu i van njega, slažu se da je politika uslovljavanja važan faktor i da je dala rezultate. Svi su saglasni da je, naročito zahvaljujući podršci i ohrabrivanju od EU, ostvaren značajan napredak u zemljama bivše Jugoslavije.

"Želimo, dakle, da EU nastavi s takvim pristupom, ali treba tačno razdvojiti sudski, tehnički proces, s jedne strane, i proces političkog odlučivanja, s druge", kaže Bramerc.

"Svi se slažemo da je primarna odgovornost za hapšenje begunaca na zemljama u regionu, u generalnom smislu, a sada posebno na Srbiji. Znam da vlasti u Srbiji rade aktivno po ovom pitanju, što je i potvrđeno na operativnim sastancima", ocenio je on.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.