Anto Nobilo: Branio bih Mladića

Izvor: Blic, 07.Nov.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anto Nobilo: Branio bih Mladića

Hrvatski advokat Anto Nobilo ocenio je da tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije i protivtužba Srbije nisu pravno osnovane, te da ni jedna ni druga strana neće uspeti na sudu. On je dodao i da bi, načelno, branio bilo kog optuženog za ratne zločine, pa i Ratka Mladića.

"Hrvatska tužba za genocid je suviše često korišćena u političke svrhe radi dobijanja popularnosti sadašnje vlade, tako da je ovoj vladi teško doneti odluku o povlačenju", rekao je Nobilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodao da to da li će tužbe biti povučene zavisi od političke volje hrvatske i vlade Srbije.

Na pitanje da li bi pristao da brani klijente koji mu nisu bili po volji, konkretno bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, Nobilo je rekao da prema kodeksu advokatske etike ne može birati klijente prema simpatičnosti.

"Načelno, branio bih svakoga, pa i Ratka Mladića. Međutim, kako sam 10 godina proveo u Hagu braneći Tihomira Blaškića, više nisam spreman da putujem van Hrvatske i živim u Holandiji, a u profesionalnom smislu izbegavam da branim optuženike za ratne zločine, jer sam se 10 godina bavio samo ratnim zločinima i teško bi me bilo nagovoriti da se opet vratim na tu staru temu", naglasio je Nobilo.

Govoreći o procesuiranju odgovornih za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Nobilo je rekao da je to pitanje trenutno ostavljeno po strani i da je u Hrvatskoj sada pravosuđe usmereno maksimalno ka borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"U haškim presudama, pa čak i u činjeničnom opisu krivičnih dela, imamo niz osoba koje su apostrofirane kao osnovano sumnjive da su počinile teška krivična djela. Samo nekima se sudi u Hagu dok svi ostali žive mirno u Hrvatskoj i nikakvog krivičnog postupka prema njima nema", rekao je Nobilo za "Nezavisne novine".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.