Određen branilac Mladića

Izvor: RTS, 02.Jun.2011, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Određen branilac Mladića

Kako saznaje RTS, beogradski advokat Aleksandar Aleksić, odlukom Haškog tribunala, biće branilac Ratka Mladića, po službenoj dužnosti na prvom pojavljivanju bivšeg komandanta VRS pred sudijom Alfonsom Orijem.

11.10 U Hagu zvanično potvrđeno da će Aleksić biti branilac Mladića na prvom pojavljivanju pred sudom.

Beogradski advokat Aleksandar Aleksić, odlukom Haškog tribunala, biće branilac Ratka Mladića, po službenoj dužnosti na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojavljivanju bivšeg komandanta VRS pred sudijom Alfonsom Orijem, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Haga Miloš Milić.

Aleksić je imenovan za privremenog advokata Ratka Mladića i taj posao će obavljati do imenovanja Mladićevog stalnog branioca. 

Advokat Aleksić trenutno pred Haškim tribunalom brani Stojana Župljanina, optuženog za zločine nad nesrbima u BiH 1992. godine, kada je on bio šef policije u Banjaluci.

Aleskić je ranije pred Tribunalom zastupao generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, nepravosnažno osuđenog na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Advokat Aleksić juče je posetio Mladića u sudskom pritvoru u Sheveningenu. Mladić će sutra u 10 časova prvi put biti izveden pred Haški tribunal, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti u BiH.

Mladić može odlučiti da se u sutrašnjem prvom pojavljivanju izjasni o krivici, a može odabrati i da to izjašnjavanje odloži za mesec dana.

Mladić će se u sudnici pojaviti u 10 časova, a pretpretresni postupak vodiće sudija Alfons Ori iz Holandije, koji će pozvati Mladića da se izjasni o krivici.

Ko je sudija Alfons Ori

Sudija Ori rođen je 1947. godine u Groningenu u Holandiji. Nepune dve decenije bio je uspešan advokat, specijalizovan za krivično pravo sa međunarodnim elementima.

Kao advokat po službenoj dužnosti Ori je zastupao i okrivljene pred Haškim tribunalom, a prvi njegov branjenik bio je Srbin iz Bosne Duško Tadić.

Po završetku advokatske karijere Ori je postao sudija Vrhovnog suda Holandije, odakle 2001. godine oldazi u Haški tribunal.

Ori je predsedavao veću koje je izreklo prvostepene presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, a izrekao je i oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju.

Presudio je i u postupcima za Sarajevo, Brčko, Vlašić i Foču, a predsedavao je u postupcima Ranku Ćesiću i Darku Mrđi. Ćesić i Mrđa su priznali krivicu, Ćesić je osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Brčkom, a Mrđa na 17 godina za zločine na planini Vlašić.

Sudija Alfons Ori sudio je i Stanislavu Galiću, koji je zbog učešća u opsadi Sarajeva osuđen na 20 godina zatvora, a ta kazna je kasnije preinačena u doživotnu kaznu zatvora.

Ori je bio i član sudskog veća koje je osudilo Dragana Zelenovića na 15 godina zatvora za zločine u Foči.

Sudija Alfons Ori istovremeno sudi i Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladić dobio advokata

Izvor: S media, 02.Jun.2011

Generala Ratka Mladića na prvom pojavljivanju u Haškom tribunalu zastupaće advokat Aleksandar Aleksić. Mladić će odlučiti da li će se izjasniti o krivici ili će odabrati da to izjašnjavanje odloži za mesec dana. ..Beogradski advokat Aleksandar Aleksić zastupaće generala Ratka Mladića tokom...

Nastavak na S media...

Aleksandar Aleksić imenovan za Mladićevog zastupnika

Izvor: SrbijaNet.rs, 02.Jun.2011

Haški tribunal imenovao je Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika Ratka Mladića na njegovom prvom pojavljivanju pred sudskim većem, saopšteno je danas iz Haga. Advokat Aleksić iz Srbije nalazi se na listi dežurnih branilaca Tribunala i prihvatio je da zastupa Mladića na prvom

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Određen branilac Mladiću

Izvor: RTS, 02.Jun.2011

Beogradski advokat Aleksandar Aleksić određen je za branioca Ratka Mladića na prvom pojavljivanju bivšeg komandanta VRS pred sudijom Alfonsom Orijem. Mladić smešten u zatvorsku ambulantu...19.03 - Ratko Mladić se nalazi u pritvorskoj ambulanti, ali se po procenama lekara  u petak može pojavi...

Nastavak na RTS...

Advokat Aleksić: Mladićevo zdravstveno stanje zapušteno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2011

HAG, BEOGRAD -..Beogradski advokat Aleksandar Aleksić, koji je branilac haškog optuženika Ratka Mladića po službenoj dužnosti, rekao je danas da je opšte zdravstveno stanje Mladića "zapušteno"...On je za B92 kazao da je Mladić trenutno u zatvorskoj bolnici..."Imajući u vidu da dugo godina...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ALEKSIĆ: MLADIĆEVO ZDRAVSTVENO STANJE ZAPUŠTENO

Izvor: Kurir, 02.Jun.2011

BEOGRAD - Beogradski advokat Aleksandar Aleksić, koji je branilac haškog optuženika Ratka Mladića po službenoj dužnosti, rekao je danas da je opšte zdravstveno stanje Mladića "zapušteno"...On je za B92 kazao da je Mladić trentno u zatvorskoj bolnici..."Imajući u vidu da dugo godina Mladić...

Nastavak na Kurir...

Mladić pred Orijem

Izvor: RTS, 03.Jun.2011, 01:32

Na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom bivši komandant VRS izjasniće se o krivici pred sudijom Alfonskom Orijem. Mladića, po službenoj dužnosti, zastupa beogradski advokat Aleksandar Aleksić. Mladić od pritvaranja u Hagu smešten u zatvorsku ambulantu...19.03 - Bivši komandant Vojske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.