Zukorlić hoće da   potisne Ugljanina i Ljajića

Izvor: Blic, 04.Sep.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić hoće da potisne Ugljanina i Ljajića

Najavom formiranja nove partije koju će podržati muftija Muamer Zukorlić, ovaj verski lider želi da pošalje poruku vlastima u Beogradu da imaju novog političkog rivala u Sandžaku s kojim će morati da se dogovaraju. Dobri poznavaoci tamošnjih prilika kažu da bi ova nova partija najviše mogla da ugrozi politički umerenog Rasima Ljajića, lidera SDP. Trenutno muftija ima podršku LDP, a istraživači javnog mnjenja kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi koalicija sa Bošnjacima, liberalima Čedomira Jovanovića obezbedila siguran ponovni ulazak u parlament.

Na čelu političke partije koja je najavljena trebalo bi da bude Emir Elfić, šurak muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića. Poslednjih nekoliko meseci muftija jača svoj politički uticaj. Kod dela Bošnjaka već duže on nije samo „verski čovek", već simbolizuje promene. Međutim, kako sada stvari stoje, među Bošnjacima te promene nisu prvenstveno verske ili nacionalne, već socijalne prirode. S druge strane, opozicija u Sandžaku trenutno i ne postoji jer su oba bošnjačka lidera Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić ministri u Vladi. Muftija je zapravo jedina trenutna opozicija, a nezadovoljstvo lošom ekonomskom situacijom vešto koristi.

- Mnogo je obećavano Sandžaku, nije ostvareno i na tom nezadovoljstvu Zukorlić uzima veliki broj poena. Do sada se pokazalo da ima mogućnost da malo podgreje, ali nije tu reč o etničkim tenzijama iako se socijalna i ekonomska pitanja vrlo lako prebace na nacionalna - kaže za „Blic" Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a.

Uz ogradu jer novijih istraživanja javnog mnjenja nije bilo, Vuković kaže da ako se ekonomska kriza bude razvijala, a izbor za nacionalni savet odneo Zukorliću najviše glasova, u Sandžaku neće više biti podela na dvojicu, već na trojicu lidera.

- Nije reč samo o političkom „sukobu" među Bošnjacima, već i o odnosu DS i opozicije koja se prelama kroz dve političke figure. Demokrate nisu spremne da se odreknu Ljajićevog SDP, a LDP traži podršku za parlament. Zukorlić, odnosno partija koju on podrži, predstavlja to što LDP-u, koji je stalno oko cenzusa, fali da bude siguran parlamentarni igrač - dodaje Vuković.

Muftija Zukorlić nije novajlija u politici. Njegov angažman datira još od vremena DOS i demokratskih promena. Upućeni u prilike u Sandžaku kažu da je bilo pitanje trenutka kada će najaviti političku partiju.

- Trenutno je procenio da može imati koristi i uspeti - kaže jedan od sagovornika „Blica" iz Novog Pazara.

Niko ne isključuje mogućnost da muftija iznenadi, ali trenutno u svom okruženju nema politički izverziran kadar.

- U Novom Pazaru reakcije na najavu muftijine partije nisu dovele do nekih značajnijih rasprava među građanima niti komentara. Jednostavno, to se nekako očekivalo. Muftija samo nastoji da ozvaniči svoj politički uticaj za koji se može reći da neće posebno ni destabilizovati niti stabilizovati prilike u Islamskoj zajednici - kaže sagovornik „Blica".

U vreme Vlade Vojislava Koštunice, kada je formirana Islamska zajednica Srbije, muftija Zukorlić imao je podršku i nevladinog sektora, ali i stranih diplomata u Srbiji. Međutim, prema „Blicovim" izvorima, podrška ambasada u međuvremenu je opala.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže za „Blic" da će „prema muftiji Zukorliću i partiji koju podržava ići nezadovoljni, a ekonomska situacija neće uskoro biti bolja".

- Beograd je praktično ukinuo opoziciju u Novom Pazaru i Bošnjaci nemaju za koga da glasaju osim za Zukorlića. Po Kuranu, on bi mogao da se bavi politikom. Informaciju o najavi stranke koju će podržati vidim kao muftijin ustupak, znak smirivanja situacije, naravno ukoliko lideri na vlasti iz Beograda budu hteli da razgovaraju - kaže Janjić.

Naš sagovornik, međutim, smatra da treba ozbiljno shvatiti najavu političkog angažmana muftije.

- On je indikator jednog novog nezadovoljstva. Njegova pojava je mnogo ozbiljnija politička pojava nego vojvođanskih Mađara. Muftija je na kliznom području, a time će imati i veću pažnju međunarodne zajednice. Njegov uticaj je vrlo ozbiljan i to bi moralo da natera Beograd na jedan ozbiljniji pristup - zaključuje Janjić.

Moguć dogovor

Muslimanima Bošnjacima u Srbiji potrebna je jedinstvena islamska zajednica jer postojeće stanje podeljenosti proizvodi krizu koja je veoma štetna, rekao je juče ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Ljajić, koji je osnivač Sandžačke demokratske partije, kaže da najmanje što bi moglo da se uradi u cilju normalizacije odnosa je i formiranje nacionalnog saveta Bošnjaka od tri liste u kojem bi, na primer, Zukorlićeva lista imala predsednika, Bošnjačka - predsednika Izvršnog odbora, a Bošnjački preporod dobio neku drugu funkciju.

- Plašim se da će Zukorlić održavati krizu sve do izbora jer ga ona održava u medijima, javnosti i omogućava mu da se bori za političku vlast - naveo je Ljajić i dodao da bi ga svaka normalizacija situacije ugrozila.

Muftija napustio teren vere

Ministarstvo vera smatra da je više nego jasno da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić napustio teren vere i upustio se u političke vode, za šta su mu potrebni sagovornici iz drugih resora.

- Ukoliko muftija reši da se ponovo bavi verom i dobrom islama, prestane sa uslovljavanjima i odstupi od retorike iz koje proizlazi da postoji samo jedna istina, i to njegova da je uvek i jedino on u pravu po svim pitanjima, verujemo da postoje mogućnosti za ponovno uspostavljanje saradnje - navode u Ministarstvu.

Raste broj nacionalnih stranaka

Prema podacima iz Vlade, na političkoj sceni Srbije ima 70 registrovanih političkih partija od kojih su 42 nacionalne, to jest stranke manjina. Ostatak čine takozvane građanske partije. Međutim, nacionalne stranke nisu heterogene, već mahom deluju zasebno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.