Vlada razmišlja o skraćenju radne nedelje

Izvor: Politika, 08.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada razmišlja o skraćenju radne nedelje

Unija poslodavaca neće biti protiv toga da plate ostanu iste pod uslovom da država subvencioniše deo zarada zaposlenima

Vlada Srbije razmišlja o raznim merama za očuvanje radnih mesta u vreme svetske ekonomske krize, a jedna od njih je i skraćenje radne nedelje sa 40 na 32 sata, izjavio je juče ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, javio je Tanjug.

U izjavi novinarima, on je istakao da još ne može da govori o konačnom predlogu mera jer predstoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovori sa sindikatima i poslodavcima, jer treba proceniti koliko bi bila efektivna i prihvatljiva takva mera.

Ljajić je kazao da skraćenja radne nedelje ne bi značilo smanjenje plate, pošto bi radno vreme bilo nadoknađeno prekovremenim radom u narednih šest do 12 meseci.

Prema ministru Ljajiću, ovom preventivnom merom bi se izbeglo otpuštanje radnika kroz smanjenje troškova rada, pri čemu je naglasio da ona neće biti jednostrana, već će biti doneta konsenzusom političkih i socijalnih partnera i moraće da prođe kroz Socijalno-ekonomski savet.

Predsednik Skupštine Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je juče Tanjugu da to udruženje neće biti protiv predloga o skraćenju radne nedelje, ukoliko država prihvati da subvencioniše deo zarada zaposlenima.

Prema njegovim rečima, reč je o čistoj matematici jer, kako je rekao, ako posla nema, postoje dva načina za preživljavanje poslodavaca – da radnici budu otpušteni ili da budu zadržani s tim što bi za smanjeni rad imali i niže zarade. Skraćenje radne nedelje je nešto što se samo po sebi nameće, smatra Atanacković,ali u tom slučaju nije moguće da zaposleni primaju iste zarade zbog čega je neophodno da tu razliku u radnom vremenu poslodavcima, odnosno zaposlenima neko nadoknadi, kroz subvencije ili umanjenja stope doprinosa.

Komentarišući izjavu ministra Ljajića, juče se preko Tanjuga oglasio i član Ekonomskog saveta premijera Srbije Milojko Arsić. „Treba to dati kao preporuku a odluku prepustiti samim preduzećima, odnosno dogovoru između poslodavaca i sindikata”, rekao je on i upozorio da se pre takvog predloga treba konsultovati i s pravnicima jer treba rešiti pitanje u vezi s radnim stažom, za šta „neki pravnici smatraju da bi moglo da predstavlja problem”.

Arsić je naveo da je u Nemačkoj taj sistem pokazao rezultate, da radnici rade kraće i idu na duže odmore, ali da u Srbiji treba videti da li postoji ekonomska opravdanost za tako nešto.

Sl. K.

[objavljeno: 09/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.