Uskoro Nacrt zakona o povezivanju staža

Izvor: RTS, 31.Avg.2009, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Nacrt zakona o povezivanju staža

Do kraja nedelje Nacrt zakona za povezivanje staža zaposlenima kojima poslodavci poslednjih godina nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, rekao ministar Rasim Ljajić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a. Ministar očekuje da će se o Nacrtu raspravljati na Vladi krajem meseca.

Nacrt zakona, po kome će se povezivati staž zaposlenima kojima poslodavci poslednjih godina nisu uplaćivali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, biće napisan krajem ove nedelje, rekao je ministar rada Rasim Ljajić, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

Ljajić se nada da će Vlada o njemu raspravljati krajem meseca i da bi ubrzo posle toga mogao da se nađe pred poslanicima, zavisno od dinamike usvajanja zakona u Skupštini Srbije.

Vlada Srbije najavila je da će omogućiti povezivanje staža zaposlenima kojima poslodavci poslednjih godina nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje i nadoknadiće dug Fondu za zdravstveno osiguranje.

Ministar je naveo da je povezivanje radnog staža verovatno potrebno za oko 100.000 ljudi, iako se u javnosti govorio o broju između 100.000 i 200.000, kao i da je u toku utvrđivanje pravog stanja.

On je dodao da je prema podacima sindikata zdravstveno osiguranje  neophodno za 30.000 ljudi, a prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za oko 9.000.

Ljajić je precizirao da će povezivanje staža važiti za period od 1. januara 2004. godine do 30. juna 2009. godine.

Ministar je takođe rekao da će uskoro biti osnovana posebna grupa koja će se baviti pitanjem overavanja zdravstvenih knjižica, kao i da će biti definisana tačna procedura kako da se knjižice overavaju.

Rasim Ljajić je rekao da će se odrediti i ko će imati pravo na bonuse za isplatu duga za električnu energiju, a, prema njegovim rečima, najugroženijim radnicima taj dug će biti  oprošten.

Cilj vlade, kako je objašnjeno, prilikom donošenja odluke o paketu mera socijalne zaštite za zaposlene, bio je da radnici ne budu jedini koji trpe štetu i koji su na gubitku zbog posledica ekonomske krize.

Ministar Ljajić, koji je najavio osnivanje nove stranke Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je da će novu stranku registrovati sutra.

Rasim Ljajić ne očekuje nove izbore uskoro, jer to ne odgovora ni vlasti ni strankama opozicije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslodavcima ništa ne poklanjamo

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2009

BEOGRAD - Vlada Srbije će omogućiti povezivanje staža zaposlenima kojim poslodavci poslednjih godina nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje i nadoknadiće dug Fondu za zdravstveno osiguranje, ali to neće biti poklonjene pare, izjavio je juče ministar rada i socijalne politike...

Nastavak na Glas javnosti...

Ubrzo propisi o povezivanju staža

Izvor: S media, 31.Avg.2009

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je danas da realizacija plana za očuvanje socijalne sigurnosti gradjana "počinje odmah" i izrazio očekivanje da će zakon o tome biti usvojen do kraja septembra. .."Realizacija plana koji se najviše odnosi na spajanje radnog staža za period...

Nastavak na S media...

Ljajić: Ubrzo propisi o povezivanju radnog staža

Izvor: NaDlanu.com, 31.Avg.2009

BEOGRAD, 31. avgusta 2009. (Beta) - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je danas da realizacija plana za očuvanje socijalne sigurnosti građana "počinje odmah" i izrazio očekivanje da će zakon o tome biti usvojen do kraja septembra. "Realizacija plana koji se najviše odnosi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.