Topli obrok i regres od Nove godine

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topli obrok i regres od Nove godine

Bez obzira na to da li su zaposleni u privatnim, društvenim ili javnim preduzećima juče potpisani ugovor predviđa da će radnici u proseku dobiti mesečno oko 7.000 dinara više

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić juče je u Palati Srbije u Beogradu potpisaoi ozvaničio odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, koji svim zaposlenima u Srbiji omogućava pravo na nadoknadu za topli obrok i regres, a za poslodavce od 1. januara naredne godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postaje obaveza.

Bez obzira na to da li rade u privatnim, društvenim ili javnim preduzećima, potpisani ugovor predviđa da zaposleni mesečno na ime toplog obroka dobiju 4.950 dinara, a na ime regresa 2.000 dinara. To znači da bi koverte zaposlenih u Srbiji bile „deblje” za oko 7.000 dinara.

Uz to, zaposleni će moći da računaju i na dodatne isplate na konto minulog rada, kao i noćnih dežurstava, rada subotom i nedeljom i u vreme državnih praznika.

Cela ova priča, iako ozakonjena, i dalje izaziva sumnju kod zaposlenih. Ko će i kada zaista videti blagodeti ovakve odluke?

– Ukoliko želi stručnog i kvalitetnog radnika, poslodavac će morati dobro da ga plati – kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata. Prema rečima našeg sagovornika, predviđena finansijska izdvajanja ne predstavljaju veliko opterećenje za poslodavce i reč je o „demagoškoj priči”.

– Dobar učinak mora da se plati, a radnik ne sme biti nezadovoljan. U suprotnom vraćamo se u kapitalizam 18. veka – dodaje Orbović.

Dobit je trebalo da očekuju oni sa malom zaradom, ali i oni kojima plata trenutno dostiže i 300.000 dinara. Ipak, sada je to neizvesno, jer je predviđeno da preduzeća koja loše posluju budu oslobođena ovih obaveza.

Uprkos ovoj činjenici, Orbović tvrdi da je „tu ta pravda za koju smo se toliko zalagali” i dodaje: „Ozbiljni poslodavci sa kojima smo razgovarali gotovo da nisu imali primedbe na ovu odluku, već male firme i gazde-štetočine. Oni „poslodavci” koji nikada i nisu pošteno radili, već ispod žita, na crno, sada se najviše bune.

Na pomenute nadoknade neće moći da računaju zaposleni koji primaju minimalnu zaradu, niti oni kojiprimaju manje od zakonski utvrđenog minimuma od 13.572 dinara, kakvih je trenutno u Srbiji više od 500.000. Zašto?

– Poslodavci koji ne mogu da podnesu ovo teško breme biće izuzeti od primene ove odluke i prema Zakonu o radu neće morati da plaćaju radniku ništa od onoga što predviđa Opšti kolektivni ugovor – kaže dr Rajko Kosanović, savetnik predsednika Saveza samostalnih sindikata, koji je direktno radio na pisanju ovog Ugovora.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, predstavnici svih sindikata, poslodavaca i vlade obelodanili su daekonomska kriza može uticati i na našu zemlju, ali ne u tolikoj meri da bi sprečila sprovođenje odredabaOpšteg kolektivnog ugovora, pa čak i dovela do zatvaranja nekih pogona ili otpuštanje radnika.

S. B.

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.