Sve što žulja radnike stići će pred Savet

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što žulja radnike stići će pred Savet

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim LJajić izjavio je da će na narednoj sednici Vlade biti kompletiran Socijalno-ekonomski savet i da će biti razmatrani efekti proširenog dejstva Opšteg koletivnog ugovora koje zahtevaju sindikati.

- Po našim računicama, to bi mesečno trebalo da košta oko 19 milijardi dinara - rekao je LJajić agenciji Beta.

On kaže da je na sastanku predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svih socijalnih partnera kod premijera Mirka Cvetkovića, dogovoreno je da se Savet kompletira novim članovima, a potom formira ekspertska grupa koja bi trebalo da utvrdi sve efekte primene Opšteg kolektivnog ugovora, koliko to košta i kakve posledice može da proizvede.

- Naravno da je interes da se poboljša materijalni položaj radnika, u to nema sumnje, ali imajući u vidu opšta socijalna i ekonomska kretanja u zemlji - kazao je LJajić i naveo da je primarno očuvanje makroekonomske stabilnosti zemlje.

U tu ekspertsku grupu bi ušli predstavnici Vlade, oba reprezentativna sindikata, Saveza sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“, i Unije poslodavaca Srbije.

- Prvi sastanak Socijalno ekonomskog saveta biće za desetak dana. Verujem da će i premijer Cvetković prisustvovati toj sednici, mi želimo da nova vlada da podstrek za daleko bolje funcionisanje tog tela - kazao je ministar i objasnio da to uključuje finansijsku pomoć, prostorije, kadrovsko jačanje Saveta, ali i svih partnera.

Prema njegovim rečima, juče je dogovoreno da svi zakonski predlozi idu na mišljenje Socijalno ekonomskom savetu, što je i obaveza koja u ranijim godinama nije poštovana.

LJajić kaže da se Savet posebno mora posvetiti primedbama zaposlenih u privatnom sektoru i privatizovanim preduzećima, gde je onemogućen sindikalni rad i u kojima se brutalno krše i elementarna prava zaposlenih, uključujući i isplatu zarada.

- Svakodnevno imamo primedbe te vrste i u traženju nekakvog rešenja svojevremeno je bilo dogovoreno da se pri Narodnoj kancelariji predsednika Republike osnuje posebno odeljenje koje bi reagovalo na primedbe koje dolaze iz preduzeća u kojima je onemogućen sindikalni rad - naveo je LJajić.

Ministar je naglasio da država na razne načine mora učestvovati u rešavanju tog problema, ali i da je to osnovni zadatak zaposlenih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.