Srbija sutra dobija novu vladu

Izvor: Politika, 05.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sutra dobija novu vladu

U poslaničkom klubu DS-a juče rečeno da su određena sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu mandatara Mirka Cvetkovića

Za ponedeljak je sazvana Druga posebna sednica, na čijem će dnevnom redu biti izbor vlade. Međutim, već su poznata sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu mandatara Mirka Cvetkovića. Zajedno u novoj vladi će sedeti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin i četiri ministarke iz G17 plus. Najveći broj resora će voditi Demokratska stranka, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čiji izbor mora da glasa najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije, a sve to je ujedno juče bila i glavna tema skoro svih političkih dešavanja u zemlji.

Socijalistička partija Srbije, kako prenosi Beta, utvrdila je kadrovska rešenja za novu Vladu Srbije, izjavio je Ivica Dačić. „Ja ću biti kandidat za prvog potpredsednika vlade i ministra policije, Milutin Mrkonjić će biti ministar infrastrukture, Žarko Obradović ministar prosvete, a Petar Škundrić ministar rudarstva i energetike”, rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva stranke.

On je podsetio da koalicija SPS – PUPS – JS ima još jedno potpredsedničko mesto u vladi koje će biti zaduženo za pitanja socijalne politike.

Nova Vlada Srbije imaće 27 članova – premijera, 24 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja, a to će biti predstavnik Bošnjaka Sulejman Ugljanin, dosadašnji predsednik Opštine Novi Pazar.

Na čelu vlade biće Mirko Cvetković, dok bi funkciju njegovog zamenika i prvog potpredsednika vlade, kako prenosi Beta, trebalo da obavlja lider SPS-a Ivica Dačić koji će istovremeno voditi resor policije. Prema dosadašnjim informacijama, potpredsednici vlade će biti i funkcioner DS-a Božidar Đelić, lider G17 plus Mlađan Dinkić i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić.

Đelić će, kako piše Beta, istovremeno voditi Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, a Dinkić ekonomiju i regionalni razvoj.

Na čelu ministarstva spoljnih poslova i odbrane ostaju funkcioneri DS-a Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo finansija će voditi sadašnja viceguvernerka Narodne banke Srbije Diana Dragutinović, a Ministarstvo pravde dosadašnja pomoćnica ministra Snežana Malović (DS).

Za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu biće zadužen dosadašnji ministar ekologije Saša Dragin (DS), za infrastukturu Milutin Mrkonjić (SPS), a trgovinu i usluge Slobodan Milosavljević (DS), aktuelni ministar poljoprivrede.

Na čelu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ostaje Milan Marković (DS), a na čelu Ministarstva zdravlja Tomica Milosavljević (G17 plus), kome će ovo biti četvrti mandat.

Neće biti promena ni u Ministarstvu za omladinu i sport, koje će nastaviti da vodi Snežana Samardžić-Marković (G17 plus).

Lider Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić ostaje na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, dok će Petar Škundrić (SPS) biti imenovan za ministra rudarstva i energetike.

Ministar prosvete biće Žarko Obradović (SPS), telekomunikacija i informatičkog društva Jasna Matić (G17 plus), kulture Nebojša Bradić (G17), a životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić (DS), koji je u prethodnom mandatu bio predsednik parlamenta.

Prema nezvaničnim informacijama, ministar za Kosovo i Metohiju biće Goran Bogdanović (DS), za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, a ministar za dijasporu Srđan Srećković (SPO).

Funkcioner G17 plus Verica Kalanović biće ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP).

A da je mandatar već odredio sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu, potvrđeno je i Tanjugu u poslaničkom klubu DS-a.

Cvetković je razgovore o sastavu budućeg kabineta počeo još prošlog petka, odmah pošto je predsednik Srbije Boris Tadić saopštio da mu je poverio mandata za sastav nove vlade. „Glavni posao u vezi s kadrovskim rešenjima je praktično gotov. Mandatar je odlučio ko će obavljati potpredsedničke funkcije i voditi 24 resora”, precizirao je taj izvor.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik pokrajinskog parlamenta Bojan Kostreš, kako prenosi Beta, demantovao je juče „glasine” da je ta stranka nezadovoljna preraspodelom funkcija u budućoj vladi Srbije. „Liga nije nezadovoljna time što nije dobila nijedan resor, jer ga nije ni tražila. Kada smo uoči izbora formirali zajedničku listu s Demokratskom strankom dogovorili smo se da je njen osnovni cilj da Srbiju uvede u Evropsku uniju, a toga se pridržavamo i sada”, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, za LSV je i dalje najvažniji evropski put Srbije, a nova vlada će uživati podršku te stranke sve dok se pridržava ranije usvojenih principa. „Posle izbora, kada smo shvatili da nemamo većinu bez socijalista, doneli smo odluku da nećemo prihvatiti nijedno mesto u vladi, ali da ćemo je podržavati. Nama je, dakle, važan program, a ne sastav izvršnog organa vlasti”, ponovio je Kostreš.

Funkcioneri Srpskog pokreta obnove, takođe juče, izjavili su Tanjugu da je za tu stranku najvažniji evropski put Srbije i da nema nesuglasica s koalicionim partnerima oko formiranja vlade. Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, kako prenosi Beta, biće i u novoj vladi na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, izjavio je potpredsednik SDP-a Meho Omerović.

G. B.

[objavljeno: 06.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.