Srbija ne sme da tera poslodavce da se učlanjuju u Privrednu komoru

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne sme da tera poslodavce da se učlanjuju u Privrednu komoru

Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca Organizacije Ujedninjenih nacija Antonio Penjelosa doputovao je u Beograd da bi upozorio zvaničnike u našoj državi na kršenje međunarodnih konvencija time što su vršili pritisak na domaća preduzeća da se učlane u paradržavnu organizaciju poslodavaca pri Privrednoj komori Srbije.

Generalni sekretar najveće i najmoćnije organizacije koja okuplja vlasnike kapitala na planeti sastaće se danas sa ministrom rada i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalne politike u Vladi RS Rasimom Ljajićem i ministrom trgovine i usluga Slobodanom Milosavljevićem kako bi im skrenuo pažnju na posledice po državu i sve njene građane ako se nastavi sa kršenjem konvencija.

- Privredna komora Srbije je državna organizacija koja pripada svim preduzećima i ona, kao takva ne može da pregovara sa sindikatima, niti da učestvuje u javnim raspravama oko donošenja zakona. Može samo da daje konstitutivne predloge. Zato smo se mi iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) kao jedini članovi Međunarodne organizacije poslodavaca i obratili toj organizaciji da interveniše. Hoćemo da imamo nezavisne predstavnike za privatna preduzeća - rekao je Dragoljub Rajić iz UPS-a.

Republici Srbiji, između ostalog, preti opasnost od pokretanja sudskog spora pri Međunarodnoj organizaciji rada i suspenzije iz članstva ove organizacije. Ukoliko bi spor bio pokrenut, Republika Srbija ne bi mogla da ispuni uslove iz Poglavlja 19. Upitnika za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji, što bi bila otvorena prepreka za prijem Srbije u EU.

Počasni gost

Antonio Penjelosa će u Beogradu, pored navedenih sastanaka, biti i počasni gost predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića i održati nekoliko kraćih sastanaka sa vlasnicima i direktorima srednjih i velikih privatnih kompanija u Srbiji tokom kojih će biti razmatrane ekonomske teme i saradnja domaćih i inostranih kompanija kroz Međunarodnu organizaciju poslodavaca.

Konvencije Međunarodne organizacije rada i Međunarodne organizacije poslodavaca propisuju da poslodavačke organizacije mogu biti formirane samo po principu slobodne volje i da ne smeju biti marionete određenih političkih struktura i ličnosti, navodi se u saopštenju UPS.

- U Srbiji je u proteklih šest meseci bilo pokušaja da se formiranjem državno - tajkunskih organizacija poslodavaca simulira socijalni dijalog i stane na put opravdanoj kritici neuspešne ekonomske politike. U ovome su učestvovali pojedini ministri u Vladi Republike Srbije, ali i Samostalni sindikat Srbije s pokušajem da u socijalni dijalog ubaci nekoliko vlasnika najvećih domaćih kompanija, u narodu poznatijih pod nazivom „tajkuni" koje je proglasio za „dobre poslodavce". Međutim, posle jednog održanog sastanka, pokazalo se da pojedinci za koje je Samostalni sindikat Srbije pripremio teren, nisu dublje zainteresovani da učestvuju u obnovi nacionalne ekonomije i da je čitava pažnja javnosti skrenuta samo u službi zaštite njihovih uzdrmanih interesa - stoji u saopštenju UPS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.