Sprečen trgovinski rat

Izvor: B92, 10.Jul.2013, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen "trgovinski rat"

Beograd -- Srpska pšenica i brašno slobodno će se izvoziti u Makedoniju, a makedonsko vino i paradajz u Srbiju - to je epilog sastanka ministara trgovine dveju zemalja.

Rasim Ljajić i Ljupčo Dimovski rešili su problem uredbe vlade u Skoplju kojom je makedonskim trgovcima uvedena obaveza da za kilogram uvezene pšenice moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna, četiri kilograma domaće pšenice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sa dobrim vestima za srpske izvoznike pšenice i brašna iz Skoplja se vraća ministar Ljajić. Na sastanku sa kolegom Ljupčetom Dimovskim, postavljene barijere za uvoz su srušene.

Podsetimo, u ponedeljak je bilo informacija kako u Makedoniji tvrde da Srbija ne dozvoljava uvoz paradajza iz te zemlje. Ministarstvo poljoprivrede je tada odgovorilo da je reč o pojedinačnom slučaju. Opširnije čitajte u našojposebnoj vesti.

"Radi se o jednom celovitom dogovoru, treba da se ukine uredba koja ograničava uvoz pšenice i brašna. Spremni smo da čekamo taj period dok se ona ne ukine jer nemoguće je da ona sutra bude promenjena ali u svakom slučaju neće ni biti potrebe da sa naše strane mi za bilo koju vrstu robe uvodimo recipročne mere" kaže Ljajić.

Međutim, stručnjaci procenjuju da CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, koja spaja Srbiju, Makedoniju i ostale zemlje regiona već odavno ne radi ono za šta je bila zamišljena - posebno od odlaska Rumunije, Bugarske i sad Hrvatske. Ipak, CEFTA je okvir za rešavanje i ovog srpsko-makedonskog problema.

"On bi morao da se reši na nivou CEFTE zato što je CEFTA zamišljena kao područje koje po posebnim pravilima funkcioniše istovremeno u korist svih zemalja u regionu. Dakle ako se pojavi ovakav skandal, nema ništa od bescarinskog trgovanja između zemalja i nema ništa od dobrobiti svih zemalja u regionu što je početna ideja sa kojom je CEFTA startovala", kaže Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis.

Sledeća prilika za razgovor biće u Beogradu 22. jula, na sastanku zajedničkog komiteta Cefte.

"Mi ćemo govoriti o ovom dogovoru koji smo napravili, odnosno o odluci makedonske vlade da započne izmenu te uredbe. Takođe ćemo tražiti od CEFTE da sve države regiona se prodržavaju pravila, procedure i principa na kojima je baziran CEFTA sporazum", kaže Ljajić.

Ukoliko sve protekne prema dogovoru Ljajića i Dimovskog, makedonsko vino i paradajz će u Srbiju, a srpska pšenica i brašno u Makedoniju i pre sastanka koji će to konačno i potvrditi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprečen "trgovinski rat"

Izvor: B92, 10.Jul.2013

Beograd -- Srpska pšenica i brašno slobodno će se izvoziti u Makedoniju, a makedonsko vino i paradajz u Srbiju - to je epilog sastanka ministara trgovine dveju zemalja...Rasim Ljajić i Ljupčo Dimovski rešili su problem uredbe vlade u Skoplju kojom je makedonskim trgovcima uvedena obaveza da za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.