Sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima

Izvor: Studio B, 26.Sep.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima

Srpski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, i Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, potpisali u Beogradu sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Srpski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, i Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, potpisali su danas u Beogradu sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima koji, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je ocenjeno, treba sa bude pokazatelj u kom pravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu.

Ljajić je ocenio da sporazum predstavlja korak dalje u unapređenju odnosa dveju zemalja, dodajuci da je BiH treće izvozno tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner.

On je naveo da je prošle godine ukupna razmena iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je naš izvoz bio 890 miliona a ove godine očekujemo da premaši milijardu.

Ljajić je rekao, da je sporazum i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti i predstavlja poruku da zapadni Balkan nije samo mesto konflikta, već da može da bude i mesto pogodno za investitore i ulaganja.

On je najavio, da će sledeći korak biti donošenje akcionog plana u kojem će biti konkretizovana područja i oblasti gde bi saradnja mogla da bude realizovana.

Među oblastima koje su najpogodnije za zajednički nastup, na trećim tržištima Ljajić je posebno izdvojio turizam, gde bi Srbija i BiH mogli da imaju zajedničku ponudu za posetioce iz dalekih zemalja kao što su Japan, Koreja, zemlje zaliva i Rusija.

Za zajednički nastup na trećim tržištima pogodni su i građevinarstvo, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetika, namenska i autoindustrija, kao i metalski kompleks.

Ljajić je rekao, da je sada najvažnije da se obe zemlje potrude da infrarstruktura bude što bolja.

Tučić je naveo, da su sve zemlje regiona donekle konkurenti ali da to ne treba da nas spreči da udružimo svoje snage i time povećamo kvalitet za nastup na treća tržišta.

On je objasnio da je udruživanje poželjno, jer su sve zemlje male u procesu tranzicije i reformi, i da samo zajedničkim snagama mogu da osvoje velika tržišta kao što su Rusija i Kina.

Srbija je za BiH značajno tržište, ocenio je Tučić, dodajući da je današnji sporazum pokazatelj u kom prravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu. Treba više da se bavimo privredom, a sledeci korak je da se privredna udruženja poslovne asocijacije i kompanije uključe u definisanje akcionog plana kazao je Tučić.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.