Socijalni pakt nemoguće postići u ovoj godini

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni pakt nemoguće postići u ovoj godini

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio da socijalni pakt u Srbiji ne može biti postignut pre sledeće godine, ali da je u 2009. potrebno potpisati memorandum o socijalnom partnerstvu u uslovima krize.

Ljajić je na sastanku radne grupe Socijalni dijalog u Skupštini Srbije na kome su učestvovali i predstavnici sindikata i poslodavaca, kazao da je sličan memorandum potpisan u Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao i da su u njemu precizirane obaveze socijalnih partnera u toj državi.

Ministar je objasnio da do razgovora o socijalnom paktu 2010. godine može doći ako se ispune odredjeni preduslovi, medju kojima su analiza ranije potpisanog sporazuma izmedju socijalnih partnera, zaključivanje granskih kolektivnih ugovora i potpisivanje memoranduma koji podrzaumeva formiranje tripartidnog tela posvećenog prevencijom štrajkova i protesta radnika.

"Trenutno imamo nekih dvadesetak štrajkova, prilično radikalizovanih u celoj Srbiji", kazao je ministar i dodao da taj značajan broj radničkih protesta nikako ne sme biti ignorisan.

Formiranjem ovog tela ono bi na sebe preuzleo odgovornost da ukoliko može ukloni probleme na lokalnom i regionalnom nivou ili da jasno ukaže na razloga zbog kojih oni ne mogu biti rešeni.

Ljajić je kazao da su socijalni dijalog i socijalni pakt sredstva za postizanje zajedničkog interesa - ekonomskog i socijalnog napredtka Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je daleko od oba i obajsnio da socijalni dijalog nije uspešsan zbog medjusobnog nepoverenja socijalnih parntera, nedostatka spremnosti za kompromis, kao i stalnog postavljanja pitanja reprezentativnosti, odnosno legitimnosti socijalnih partnera.

Iz tih razloga, kako je kazao, daleko smo od socijalnog pakta, koji bi u uslovima krize bio poželjan i potreban sa stanovišta očuvanja ukupne stabilnosti u državi.

"Socijalni pakt je legitiman cilj, ali je u ovom trenutku nedostižan", ocenio je Ljajić i dodao da zbog toga smatra da bi ciljeve trebalo redukovati.

"Tek ako ostvarimo te preduslove, možemo sledeće godine otovriti priču o socijalnom paktu koji bi imao kratkoročne i dugoročne ciljeve", poručio je ministar i objasni da bi medju kratkoročnim ciljevima bila borba za očuvanje radnih mesta, očuvanja osnovnih privrednih potencijala Srbije za period posle krize, kao i zaštita najugroženijh kategorija stanovništa.

Dugoročni ciljevi, kako je kazao, uključuju realan privredni rast, odnosno povećanje konkurentnosti naše privrede i povećanje izvoza, zatim povećanje realne zaposlenosti, kaoi kvalitetnu socijalnu zaštitu.

Predsulov ostvarivanja svih ciljeva je iskren i otovren socijalni dijalog, smatra Ljajić i dodaje da "nema uspešnog izlaska iz krize bez jedinstvenog nastupa svih socijalnih partnera".

Sa takvom ocenom složili su se i predstavnici sindikata, ocenivši da socijalni dijalog u Srbiji nije zaživeo, a potpredsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković predložio je i uvodjenje privremenog moratorijuma na pitanje reprezentativcnosti, kako bi se socijlani dijalog pomerio sa "mrtve tačke".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Socijalni pakt nemoguće postići u ovoj godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2009

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je danas da socijalni pakt u Srbiji ne može biti postignut pre sledeće godine, ali da je u 2009. potrebno potpisati memorandum o socijalnom partnerstvu u uslovima krize...Ljajić je na sastanku radne grupe Socijalni dijalog u Skupštini...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Socijalni dijalog stub ekonomskog napretka

Izvor: RTS, 15.Jun.2009

Socijalni pakt u Srbiji ne može biti postignut pre sledeće godine, ali je u 2009. godini potrebno potpisati memorandum o socijalnom partnerstvu u uslovima krize, ocenio Rasim Ljajić. Socijalni dijalog sredstvo za postizanje ekonomskog i socijalnog napretka, poručio Ljajić. ..Ministar rada i socijalne...

Nastavak na RTS...

Socijalni pakt još daleko

Izvor: Glas javnosti, 16.Jun.2009, 12:37

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić predložio je juče sindikatima i poslodavcima potpisivanje Memoranduma o socijalnom partnerstvu u uslovima ekonomske krize, koji bi podrazumevao i formiranje posebnog tela koje bi se bavilo problemom radničkih štrajkova. On je naglasio da...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.