Skupština o socijalnoj zaštiti

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o socijalnoj zaštiti

Završena rasprava o amandmanima na Predlog zakona o socijalnoj zaštiti. Vladajuća koalicija i LDP ocenili da će Zakon poboljšati položaj najsiromašnijih građana. Opozicija ukazala da u budžetu nema sredstava za povećanje socijalnih davanja.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o socijalnoj zaštiti koji predviđa povećanje broja korisnika socijalne pomoći, veće novčane iznose za najsiromašnije i razvoj usluga socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštite na lokalnom nivou.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je u Skuptštini da su socijalna davanja nedovoljna, a da, uzimajući u obzir realne finansijske mogućnosti države, predloženo povećanje nije malo.

Dosadašnja mesečna davanja za pojedinca bila su 6.000 dinara, a za višečlano domaćinstvo 14.000 dinara, dok je predloženim rešenjima predviđeno od 6.500 dinara za pojedinca do 21.000 dinara za porodicu.

Ljajić je naveo da Srbiji nedostaju stručni radnici u centrima za socijalni rad, ali da zbog nedostatka novca i ograničenja broja zaposlenih nema mogućnosti da se oni angažuju, a postoji i namera da se svakoj lokalnoj samoupravi dodeli svoj centar za socijalni rad.

Ministar je rekao da je cilj zakona i reforme sistema socijalne zaštite proaktivna uloga centara za socijalni rad i socijalnih radnika. On je naveo da je u zakon uveden pojam "voditelja slučaja", koji će pružati usluge socijalne zaštite kroz individualizovani pristup.

"Voditelj slučaja će na terenu pratiti stanje korisnika, voditi računa o uzrocima siromaštva, razlozima zašto je neko došao u stanje socijalnih potreba i pokušati da eliminiše stanje u kojem se korisnik pojedinac našao", rekao je Ljajić poslanicima.

Povodom amandmana Srpske radikalne stranke koji predviđa da svaka lokalna samouprava mora da ima na svojoj teritoriji centar za socijalni rad, umesto rešenja koje je predložila vlada da se centar može osnivati na teritoriji jedne ili više jedinica lokalne samouprave, Ljajić je rekao da je zakonom normirano faktičko stanje.

Opozicija: Zakon neće pomoći najugroženijima

Poslanici SRS-a, SNS-a i DSS-a ocenili su da predloženi Zakon o socijalnoj zaštiti neće

pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, ukazujući da u budžetu nema dovoljno novca za povećana izdvajanja.

Poslanici SRS su amandmanom zatražili zakonski okvir kojim bi se, kada se poboljša ekonomska situacija u Srbiji, povećala socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva. Radikali su ukazali da predloženi zakon nije na adekvatan način sagledao situaciju na terenu i stvarne potrebe građana, kao i da su socijalni radnici "nedovoljno upućeni u probleme građana".

Poslanici SNS-a zatražili su da se poveća broj poljoprivrednika koji bi mogli da primaju socijalnu pomoć, uz ocenu da vlada vodi lošu politiku prema poljoprivrednicima i da je siromaštvo na selu znatno veće nego u gradu.

Poslanici DSS-a naveli su da država nema dovoljno novca za poboljšanje sistema socijalne zaštite i da su zakonska rešenja "interventna, a ne preventivna".

Ministar Ljajić prihvatio je tokom rasprave amandman Nove Srbije kojim se precizira da je i unapređenje rodne ravnopravnosti među ciljevima socijalne zaštite.

Poslanici LDP-a ocenili su da je prevelika odgovornost na centrima za socijalni rad koji ne mogu da odgovore na sve potrebe korisnike, a posebno u malim sredinama.

Poslanici SPS-a amandmanom su zatražili da se većim novčanim izdvajanjima poboljša položaj roditelja koji imaju decu ometenu u razvoju.

Poslanici PUPS-a podržali su predloženi zakon i naveli da bi sistem socijalne zaštite razvijen u Beogradu, koji podrazumeva socijalna davanja za najugroženije penzionere, porodilje, porodice sa troje i više dece, gerontodomaćice, trebalo da postoji i u drugim gradovima u Srbiji.

Povodom navoda poslanice LDP-a Marije Bugarčić da se ta stranka već duže zalaže za depolitizaciju i departizaciju javnih preduzeća kao i centara za socijalni rad, Ljajić je naveo da u svom ministarstvu nije zapošljavao ljude iz Socijaldemokratske partije Srbije čiji je lider.

Poslanici će sutra raspravljati o amandmanima na Predlog zakona o sportu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Opozicija: Novi zakon neće pomoći najugroženijima

Izvor: NaDlanu.com, 23.Mar.2011

BEOGRAD, 23. marta 2011. (Beta) - Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenili su u sredu da predloženi Zakon o socijalnoj zaštiti neće pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, ukazujući da u budžetu nema dovoljno novca...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.