Sankcije poslanicima, TV prenos nastavljen

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije poslanicima, TV prenos nastavljen

Radio-televizija Srbije nastavlja direktan prenos skupštinskih zasedanja, nakon što je izrečena mera opomene Velimiru Iliću koji se izvinio zbog jučerašnje izjave. Predsednica Skupštine obavestila Kolegijum RTS-a da je Ilić objasnio da nije nameravao da uvredi Rasima Ljajića i da je tim obrazloženjem ona zadovoljna.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrekla je kazne učesnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jučerašnjih incidenata i na drugom programu RTS-a nastavljen je direktan prenos sednice.

Pošto je Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine Srbije, obavestila Kolegijum RTS-a da je Velimir Ilić na sastanku šefova parlamentarnih klubova objasnio da nije imao nameru da uvredi Rasima Ljajića na verskoj i nacionalnoj osnovi, te da mu je i pored takvog objašnjenja izrekla opomenu, Kolegijum RTS, smatrajući da je kriterijum predsednice Narodne skupštine merodavan u ovom slučaju, odlučio je da nastavi sa direktnim prenosima do jeseni kada počinje sa radom Skupštinska televizija.

Pismo sekretara Skupštine /pdf/

Međutim, ni kazne,  kao ni još nekoliko opomena drugim poslanicima zbog nedoličnog ponašanja, nije pomoglo da se na sednici uvede red.

Đukić-Dejanović izrekla je opomene šefu poslaničke grupe Nove Srbije Velimiru Iliću, zbog jučerašnjeg obraćanja u Skupštini i poslaniku LSV Nenadu Čanku zbog uvrede upućene Iliću, a poslanika SRS-a Srboljuba Živanovića udaljila je sa sednice zbog fizičkog napada na poslanika SNS-a Igora Bečića.   

Opomena je izrečena i poslaniku radikala Zoranu Krasiću.

Povodom odluke kolegijuma RTS-a o obustavi prenose skupštinskih zasedanja, sekretar Skupštine Veljko Odalović uputio je pismo u kome traži da "rešavanje novonastale situacije  bude tema zajedničkih dogovora predstavnika Narodne skupštine i RTS-a".

Odalović je naveo da su na jutrošnjem sastanku predsednici poslaničkih grupa prihvatili objašnjenje Velimira Ilića da nije imao "nameru da bilo koga i po bilo kom osnovu vređa".  

Suspenziji prenosa prethodila je odluka Kolegijuma Medijskog javnog servisa koji je "kategorički odbio da novcem građana Srbije ubuduće finansira i direktno prenosi najteži oblik krivičnog dela: kršenje Ustava, zakona i svih evropskih konvencija o rasnoj, verskoj, polnoj, nacionalnoj i građanskoj jednakosti građana Srbije".

Snimanjem i emitovanjem jučerašnje izjave poslanika Velimira Ilića, legalizovan je  najteži oblik ovog krivičnog dela čime su uvređeni svi građani Srbije. Time je Radio-televizija Srbije dovedena u status saučesnika, navodi se u Izjavi kolegijuma Radio-televizije Srbije

Šefovi poslaničkih grupa su povodom odluke Radio-televizije Srbije da suspenduje prenose skupštinskih sednica, zaključili da je javnost rada Skupštine Srbije neophodna i uputili dopis Kolegijumu RTS-a u kome je navedeno da je nedopustivo da javnosti nema, izjavio je šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić.

Poslanik Vladan Batić kritikovao je rukovodstvo RTS-a rekavši da ono ne može da odlučuje o TV prenosima skupštinskih zasedanja i šta je po bontonu a šta ne.

Prenosi zasedanja Skupštine nastavljaju se do jeseni, kada bi trebalo da počne da radi Skupštinska televizija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.