Rezultati radikala i DSS dokaz da su u krizi

Izvor: Blic, 08.Mar.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati radikala i DSS dokaz da su u krizi

Novu vlast u Negotinu, nakon lokalnih izbora, najverovatnije će činiti sve stranke koje su u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, uz podršku Vlaške demokratske stranke. Njihove dobre izborne rezultate politički analitičari objašnjavaju velikom angažovanošću na terenu i razgranatom stranačkom infrastrukturom. Izuzetak je slučaj SDPS Rasima Ljajića, stranke u procesu konstituisanja, gde je presudio imidž ministra koji brine za socijalni status građana. Šokantno loši rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koalicije DSS - NS - Vlaško demokratske stranke Srbije i SRS odraz su krize tih parlamentarnih stranaka.

Prema podacima izbornih štabova, najviše glasova na lokalnim izborima u Negotinu osvojila je Lista za Evropski Negotin, koju čine DS i SPO, koji su osvojili 24 odsto glasova. Drugoplasirana sa oko 19 odsto glasova je koalicija SPS - PUPS - JS - Ivica Dačić. Visok procenat glasova, 18 odsto, osvojio je LDP, koji je na izborima učestvovao s bivšom predsednicom opštine Radmilom Gerov. Svoje predstavnike u lokalnoj skupštini imaće i Srpska napredna stranka, zatim koalicija „Živim za Negotin" - Boško Ničić i G17 plus, Socijaldemokratska partija - Rasim Ljajić i Vlaška demokratska stranka. Cenzus nije prešla Srpska radikalna stranka i koalicija Demokratska stranka Srbije - Vlaška demokratska stranka - Nova Srbija.

Profesor FPN Zoran Stiljković je izjavio za „Blic" da rezultati izbora ohrabruju vladajuću koaliciju, ali i LDP, „koji pokazuje da svako ko se dovoljno angažuje i ima ljude na terenu može da izmeni stranački kolorit", kao i da su rezultati izbora „relativno razočaravajući" za SNS. Međutim, prema njegovim rečima, ne bi trebalo davati preterani značaj rezultatima lokalnih izbora, iako pokazuju neku vrsta intencije o raspoloženju građana na republičkom nivou.

Tabela

Stranka - mandati

DS-SPO - 12

SPS-PUPS-JS - 9

LDP - 8

SNS - 7

G 17 plus - Boško Ničić - 4

SDPS - Rasim Ljajić - 3

Vlaška demokratska stranka - 2

Nisu prešli cenzus

SRS - 3,1%

DSS-VDSS-NS - 1,7%

Predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić izjavio je juče da je ta stranka na lokalnim izborima u Negotinu ostvarila bolji rezultat nego na prethodnim izborima i izrazio očekivanje da će vlast u toj opštini činiti stranke koje su u koaliciji na republičkom nivou. Đurišić ocenjuje da je iz rezultata izbora u jednoj opštini nemoguće izvlačiti dalekosežnije zaključke koji bi se mogli primeniti na političku situaciju na nivou države, ali da je prikupljena iskustva moguće iskoristiti u drugim opštinama. O kompoziciji vlasti u Negotinu će, kako je rekao, odlučivati lokalni stranački odbori, ali je i izrazio očekivanje da će vladajuća koalicija sa republičkog nivoa biti preslikana i u toj opštini.

- U Negotinu bi lokalnu vlast trebalo da formiraju DS, G17 plus i SDPS, a rezultati upravo završenih izbora su pokazali da su građani prepoznali da se politika G17 plus bazira na rešenjima konkretnih problema - izjavila je Suzana Grubješić, šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije.

Grubješićeva je rekla da vreme visoke politike i velikih tema prolazi i da su građani prepoznali da ravnopravni regionalni razvoj, za koji se zalaže koalicija „Živim za Negotin „ - Boško Ničić i G17 plus, treba da koristi svakom pojedincu, gradu i opštini.

U izjavi za naš list Grubješićeva je ocenila da to što je G17 plus u koaliciji sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara, koji je u konfliktu sa potpredsednikom DS Dušanom Petrovićem, neće biti prepreka da njena stranka uđe u vladajuću koaliciju s demokratama u Negotinu.

- Nema razloga za sumnju. Ako postoje sujete, one se uvek prevaziđu - uverena je Grubješićeva.

Iz LDP, koja je na izborima osvojila treću poziciju i pored SDPS predstavlja najveće iznenađenje ovih izbora, saopšteno je da su izuzetno zadovoljni rezultatima, odnosno s osvojenih osam odsto glasova, što joj nije donelo osam odborničkih mandata.

- Rezultat je velika zasluga svih ljudi koji su radili na terenu i u okolnostima nikad prljavije političke kampanje, u kojoj su protiv nosioca naše liste korišćeni grubi falsifikati i fotomontaže, zbog kojih smo bezuspešno tražili i intervenciju i istragu policije – saopštili su iz je LDP. Lider stranke Čedomir Jovanović je zaključio da „nisu pogrešili kada su sklopili saradnju sa Radmilom Gerov", dosadašnjom gradonačelnicom Negotina.

Meho Omerović, poslanik SDPS u Skupštini Srbije, izjavio je za „Blic" da je rezultat izbora u Negotinu koji je ostvarila njegova stranka bio"izvan svih očekivanja", pogotovo što novoosnovana stranka Rasima Ljajića nema još svoj opštinski odbor u tom mestu, a ovo su im prvi izbori na kojima su nastupili samostalno.

- Ovi izbori su potvrda i priznanje da građani Srbije imaju poverenje u Rasima Ljajića zbog svega onoga što radi i što je uradio. Oni u Rasimu Ljajiću vide čoveka koji ne obećava i ne priča bajke - zaključio je Omerović.

Vučić: Zadovoljni smo samo kad smo prvi

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže za „Blic" da je očekivao takav izborni rezultat jer su, po istraživanjima, bili peti u toj opštini, odmah iza liste koju je predvodio Boško Ničić.

- Mi smo zadovoljni samo kad smo prvi. Ipak, radi se o malom biračkom telu u Negotinu gde je vladajuća koalicija pokupovala sve što je mogla. Ali uskoro će izbori u Aranđelovcu. Tamo pobeđujemo, pa ćemo i mi govoriti da je takvo raspoloženje birača u celoj Srbiji - poručuje za „Blic" Vučić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.