Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na oslobađanje Haradinaja: Politička odluka

Nakon odluke Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru da odbije zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, reakcije srpskih političara su burne, a u većini slučajeva tvrde da je odluka suda politički motivisana.

Izvor: n1

Nakon jučerašnjeg slavlja u Prištini, ministar trgovine i potpredsenik Vlade Srbije, Rasim Ljajić kaže da Haradinaj nije oslobođen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kolikogod oni slavili i tvrdili da je to pobeda Albanije. U pitanju je politički motivisana odluka, tvrdi on:

„Oni kažu da odbijaju zahtev Srbije iz formalnih razloga, advokat Haradinaja kaže da Haradinaj nije izručen Srbiji zato što tamo ne bi imao fer suđenje, a onda opet u obrazloženju te odluke kaže se da bi to bilo loše po Haradinaja zato što Srbija nije priznala Kosovo. Dakle, par ekselans politička odluka“.

Najtragičnije je, tvrdi Ljajić, to što žrtve i njihove porodice niko ne spominje.

Upravo su danas članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji prekrili spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu crnom tkaninom, izražavajući nezadovoljstvo odlukom suda te zemlje.

Novinar Večernjih novosti Dušan Stojaković tvrdi da bi bilo poražavajuće da ti zločini ostanu nekažnjeni, i dodao da se nada da će Haradinaj biti optužen pred specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu:

„Ovo sad je bio još jedan pokušaj da se taj čovek dovede pred lice pravde, nažalost ni to nije uspelo. Očigledno da svet nema poverenje u Beograd, odnosno u Srbiju da će pravedno da se odnosi prema svemu tome, ali ono što nas razočarava u svemu tome s obzirom na ogromnu količinu zločina koji su počinjeni i ogromnu količinu ljudi koji nisu kažnjeni, da će to neko drugi da uradi“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin naglasio je da bi međunarodna zajednica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček trebalo da razumeju da kada Ramuš Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba treba ragovati, a ne ćutati i kriviti Srbiju

„Možda bi gospođa Lunaček bolje razumela o čemu govori kada bi upoznala porodice žrtava Ramuša Haradinaja. Meni će biti zadovoljstvo da je upoznam sa porodicama žrtava pa neka njima objasnida su nihovi najmiliji zapravo zastareli“.

Upravo je Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila odluku o puštanju Haradinaja i pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče ”zastarele naloge za hapšenja”, kao uslov za nastavak briselskog dijaloga

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Reakcije u Srbiji na oslobađanje Haradinaja

Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2017

Nakon odluke Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru da odbije zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, reakcije srpskih političara su burne, a u većini slučajeva tvrde da je odluka suda politički motivisana...: n1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.