Razgovori socijalnih partnera

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori socijalnih partnera

Rasim Ljajić (Beta)

Beograd -- Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarao je sa socijalnim partnerima o predlogu paketa mera za prevazilaženje ekonomske krize.

Ljajić kaže da je danas sa reprezentativnim socijalnim partnerima održan prvi razgovor i očekuje da će do kraja nedelje usaglasiti stavove. "Razmatrali smo početni materijal koje je sačinilo ministarstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sve predložene mere su podložne promenama," izjavio je Ljajić i dodao da je predlog o skraćenju radne nedelje samo jedno u nizu mogućih rešenja.

Prema njegovim rečima, posle usaglašavanja sa predstavnicima sinidikata i poslodavaca, predlog paketa mera biće prosleđen nadležnim ministarstvima i premijeru.

"Za 20. mart je planirana sednica Socijalno-ekonomskog saveta na čijem dnevnom redu bi bio usaglašen paket mera," naveo je Ljajić.

"Više načina za skraćenje radne nedelje"

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da postoji više načina da se sprovede ideja o skraćenju radne nedelje, ali da još ništa nije precizirano.

"Postoje slučajevi gde to neće biti moguće i gde će se verovatno očekivati pomoć države, a država može pomoći jedino preraspodelom sredstava", rekla je Dragutinović novinarima u Skupštini Srbije, dodajući da se država mora nečeg odreći da bi mogla da pokrije taj rashod.

Prema njenim rečima, moguće je da Vlada u dogovoru sa lokalnim vlastima pokuša pomoći firmama koje će zbog smanjeng obima posla imati višak zaposlenih.

Ministarka je istakla da je na lokalnom nivou za jednokratnu pomoć za socijalne namene, koje nisu zakonom regulisane, prošle godine potrošeno od 30 do 35 milijardi dinara.

Bajec: Opasnost od recesije

Skraćenje radne nedelje značiće i smanjenje proizvodnje, a samim tim se povećava opasnost od recesije, kaže član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec.

Januarski podaci već pokazuju pad proizvodnje, kao i pad uvoza i izvoza, a to su, kako kaže Bajec, elementi koji već nagoveštavaju recesiju.

"U tom smislu je, naravno, važno da se nađe nekakvo rešenje koje ima efekat solidarnosti, ali koje mora da sadrži i neku dozu ekonomske racionalnosti i, konačno, da sadrži i nekakav efekat pravde", rekao je Bajec.

"Sigurno je da bi, ukoliko bi ljudima bila skraćena radna nedelja, onda oni pokušali da to slobodno vreme iskoriste za neku vrstu dopunskih aktivnosti jer, u krajnjoj liniji, nije uvek siva ekonomija zlo, nego često je bilo i pitanje da se na taj način obezbedi neki element preživljavanja", dodao je on.

Bajec, ipak, kaže da ideja o skraćenju radne nedelje nije loša, ali da zahteva ozbiljnu analizu.

"Verovatno će neka preduzeća, ne očekujući sada baš neka konkretna i zaokružena rešenja Vlade, početi sama da primenjuju neke oblike, kao recimo 'Ju-Es stil', jer je to jedan od načina privremenog rešavanja tog problema", kaže on.

"Ali se otvara pitanje koliko to dugo može da traje, kako će se to odraziti na neka pitanja koja se tiču radnog staža i druga pitanja", kaže Bajec.

"Vlada je lansirala paket mera preko banaka putem subvencionisanih kamatnih stopa, uz obećanje da će se na taj način održati zaposlenost. Dakle, ovo bi bila nova mera, neke zemlje to primenjuju i imaju raspoloživa budžetska sredstva", dodaje Bajec.

U Srbiji, s druge strane, nije budžetom predviđeno pokrivanje troškova skraćenja radne nedelje.

Podsetimo, sindikati su poručili da ne pristaju na smanjenja plata, a poslodavci smatraju da ne bi trebalo da plaćaji punu dnevnicu za dan koji radnici provode kod kuće.

Tako je radnicima "Ju-Es stila" juče saopšteno da će za neradni petak dobiti 60 odsto pune dnevnice. To preduzeće je prvo u Srbiji uvelo skraćenu radnu nedelju.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pokrenuo je inicijativu da Vlada usvoji preporuku poslodavcima da umesto otpuštanja uvedu manji broj radnih sati, ali još nema najava da će Vlada razmatrati tu temu.

Ćirić: "Prebijanje dugova" među preduzećima

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić najavio je da će to ministarstvo u naredne dve nedelje pripremiti predlog o uvođenju multilateralne kompenzacije među preduzećima, kao i između preduzeća i države, kako bi se poboljšala njihova likvidnost.

On je objasnio da bi takvo "prebijanje dugova" trebalo da poboljša "finansijsku sliku" kompanija u Srbiji.

Ćirić je naveo da će taj model naročito koristiti firmama koje imaju nasleđene obaveze, pogotovo poreske iz prošlosti, ali i privatizovanim preduzećima u kojima posluju dobri vlasnici, a koji zbog krize nisu u stanju da servisiraju svoje obaveze.

On nije mogao da precizira u okviru kog zakona će to biti predviđeno, ali je naglasio da će taj predlog sadržati načine kompenzacije i šta je od regulative potrebno promeniti, kao i da će prethodno biti podnet vladi na mišljenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasnost od recesije u Srbiji

Izvor: Blic, 10.Mar.2009

Skraćenje radne nedelje značiće i smanjenje proizvodnje, a samim tim se povećava opasnost od recesije, izjavio je za B92 član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec...Januarski podaci već pokazuju pad proizvodnje i pad uvoza i izvoza, a to su, kako kaže Bajec, elementi koji već nagoveštavaju...

Nastavak na Blic...

Pregovori o kraćoj radnoj nedelji (VIDEO)

Izvor: Mondo, 10.Mar.2009

Ekspertski timovi socijalnih partnera - vlade, poslodavaca i sindikata, započeće danas razmatranje mogućnosti skraćenja radne nedelje sa 40 na 32 sata zaposlenima u firmama u koje bi, usled smanjene proizvodnje zbog svetske ekonomske krize, morale da pribegnu otpuštanju radnika

Nastavak na Mondo...

Bajec: Kraća radna nedelja - opasnost od recesije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009

BEOGRAD - Skraćenje radne nedelje značiće i smanjenje proizvodnje, a samim tim se povećava opasnost od recesije, izjavio je član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec...Januarski podaci već pokazuju pad proizvodnje i pad uvoza i izvoza, a to su, kako kaže Bajec, elementi koji već nagoveštavaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dogovor do kraja marta

Izvor: Blic, 11.Mar.2009, 07:37

Da li će ideja da se radno vreme skrati na 32 sata zaživeti u praksi zavisi od dogovora Vlade, sindikata i poslodavaca. Kako je rekao ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, kada svi predlozi budu usaglašeni predlog paketa socijalnih mera biće predat nadležnim ministarstvima, a konačnu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.