Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasim Ljajić: Moguć kompromis

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije Rasim LJajić najavio je juče nastavak socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima i izrazio uverenje da je kompromis moguć pošto je očuvanje radnih mesta prevashodni interes svih socijalnih partnera i vladine politike u 2009. godini.

- Sigurno je da će premijer Mirko Cvetković uputiti poziv svim socijalnim partnerima na nastavak dijaloga, na traženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rešenja iz ove situacija koja nikome ne odgovara, ni vladi, ni poslodavcima, ni sindikatima. Sigurno je da je kompromisno rešenje moguće, ali ono mora da uvaži interese svih socijalnih partnera i mora da uvaži realnosti koje postoje u zemlji - kazao je LJajić agenciji Beta.

Prema njegovoj oceni, socijalni partneri u Srbiji imaju tri važne teme za dogovor, a prva je kako upotpuniti pravni vakuum nastao jednostranim istupanjem Unije poslodavaca iz Opšteg kolektivnog ugovora čime je taj dokument stavljen van snage.

Ministar je podsetio da je u prethodnim razgovorima o primeni Ugovora i njegovom proširenom dejstvu, vlada predlagala primenu njegovih nespornih odredaba koje ne iziskuju finansijske obaveze države, a da onda počnemo sa postepenom primenom drugih odredaba kada se za to steknu finansijski uslovi, što su sindikati odbili.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.