Radeta: Dolazak albanskog premijera odlaže povratak Šešelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radeta: Dolazak albanskog premijera odlaže povratak Šešelja

"Predsednik nam se jutros javio i rekao da neće doći pre utorka", izjavila je za RTV Vjerica Radeta, potpredsednica SRS-a.

U sedištu Srpske radikalne stranke radna atmosfera i nedeljom. Kako kažu, čekaju svog predsednika, ali ne pre utorka.

"Predsednik nam se jutros javio i rekao da neće doći pre utorka. I on je tamo obavešten da je Vučić tražio od holandske policije da ga ne transferiše na aerodrom, zato što bi valjda bilo neprimereno da se radikali okupljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u dan kada očekuje svog prijatelja, premijera Albanije. I to je jedini pravi razlog zbog čega predsednik neće doći pre utorka", izjavila je Vjerica Radeta, potpredsednica SRS-a, za RTV.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin izjavio je da je Šešelja trebalo pustiti još pre četiri godine. Vulin smatra da postoje oni koji misle da mogu iskoristiti ovo oslobađanje kako bi uneli pometnju na srpskoj političkoj sceni.

"Politika je politika, to naravno ne može da destabilizuje državu, ne može da destabilizuje Vladu, ali je više nego jasna poruka da pravo ne znači ništa i da se Haški tribunal, kao što je i svih ovih godina radio, koristi u političke svrhe i da se, evo, i teško zdravstveno stanje Vojislava Šešelja i sve što se dešavalo koristi da bi se napravila nekakva politička pometnja", izjavio je Vulin.

O tačnom datumu Šešeljevog dolaska, javnost će biti obaveštena, poručuju iz Vlade, ali i radikali.

Ljajić: Postignut dogovor Šešelja i lekara da se taj povratak odloži najverovatnije do utorka

Vojislav Šešelj će najverovatnije u utorak doputovati iz Haga u Srbiju, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i potprededsednik vlade Rasim Ljajić napominjući da će javnost biti blagovremeno obaveštena o tačnom datumu Šešeljevog povratka, kao i da se vlada ponela državnički i odgovorno.

"Imamo informaciju iz Haškog tribunala da je postignut dogovor Šešelja i lekara da se taj povratak odloži najverovatnije do utorka dok se ne prevede celokupna Šešeljeva medicinska dokumentacija da bi mogao da je preda našim lekarima koji će ga lečiti", rekao je Ljajić na RTS.

On je istakao da nema razloga da se licitira sa datumom njegovog povratka, niti da ga novinari stalno čekaju, jer se s Tribunalom nikada ne zna i da nema razloga za mistifikaciju oko svega toga.

Ljajić kaže da je svakako presedan po mnogo čemu, što postupak traje 12 godina a nema prvostepene presude.

"Ono što nije moglo za 12 godina sada je urađeno za 12 sati, koliko je trajao postupak traženja garancija i donošenja odluke i verovatno bi Šešelj već bio kući da nije bilo preporuke lekarskog saveta da se to izvršenje odloži za nekoliko dana", naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, vlada nema obavezu da šalje avion i nikada nije ni slala avion kada se optuženik pušta na privremenu slobodu.

"Vlada se ponašala krajnje profesionalno i odgovorno, slali smo lekare i sam premijer je na sednici vlade rekao da broj lekara nije ograničen i da koliko god Šešelj želi lekara da pošaljemo", istakao je Ljajić i dodao da je vlada dala garancije u rekordnom roku za dva - tri sata, kao i da je htela da pošalje, kao što je uobičajeno, policajce u civilu i čoveka iz ambasade da prati Šešelja, što je on odbio.

Ljajić je naglasio da se vlada ponašala krajnje državnički, moralno i humano.

On je kazao da je Haški tribunal uradio sada sve na ekspresan način, jer im je verovatno odgovaralo da stave tačku na taj slučaj i da se oslobode balasta celog procesa, pa su našli razlog u zdravstvenom stanju optuženika.

Bakić: Povratak Šešelja pokušaj SAD da destabilizuje vladu

Povratak Vojislava Šešelja u zemlju je pokušaj destabilizacije Vlade Srbije zbog njene politike po pitanju Ukrajine, smatra sociolog Jovo Bakić, kao i da bi to moglo da utiče na popularnost premijera Aleksandra Vučića.

"Očigledno SAD nisu srećne politikom premijera Aleksandra Vučića kad je u pitanju ukrajinska kriza i otud Vojislav Šešelj dolazi u Srbiju da oslabi, po američkim procenama previsoki rejting koji Vučić sada ima. Dakle reč je o pokušaju destabilizacije srbijanske vlade, ali ne i destabilizacije Srbije, jer to što je nestabilna vlada ne znači da je nestabilna i zemlja", izjavio je Bakić za portal Istinomer.

On kaže da je do tog zaključka došao zato što je Haški tribunal svih ovih godina bio američko oruđe i možemo pretpostaviti da će to biti i nadalje.

"Ako iko zna slabe tačke Vučića i Tomislava Nikolića, zna ih njihov politički otac. On je proveo toliko godina sa njima i zna sve što je loše u njihovim biografijama", rekao je Bakić.

Prema njegovim rečima, sve će zavisiti od toga da li je Šešelj u relativno dobrom zdravstvenom stanju da javno kaže šta ima.

Tu može biti, navodi Bakić, svakojakih pikanterija, a naročito zbog toga što je Šešelj "šampion političkog primitivizma na krajnoj desnici Srbije" i nema dlake na jeziku.

"Ako je Šešelj proveo 11,5 godina bez presude i nije puštan kući, iako se dobrovoljno predao, to znači da nije puštan po volji SAD, jer je Tribunal bukvalno oruđe te zemlje", kaže Bakić.

On dodaje da možemo da zaključimo da je Šešelj pušten po volji SAD.

Vulin: Šešeljevo oslobađanje neće destabilizovati vladu

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je danas da je Vojislava Šešelja trebalo osloboditi još pre četiri godine, ali i da dostoje oni koji smatraju da bi mogli da iskoriste njegovo oslobađanje za izazivanje sukoba.

"Očigledno je da postoje oni koji smatraju da bi mogli da iskoriste oslobađanje Vojislava Šešelja da se na srpskoj političkoj sceni izazovu neke turbulencije ili sukobi", rekao je Vulin novinarima u Narodnom pozorištu, nakon svečanog obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

On je istakao da "to, naravno, ne može da destabilizuje državu i vladu".

Prema njegovim rečima, međutim, oslobađanje Šešelja "više je nego jasna poruka da pravo ne znači ništa i da se Haški tribunal svih ovih godina koristi u političke svrhe, i da se teško zdravstveno stanje Šešelja i sve što se događalo koristi da se napravi neka politička pometnja, što naravno nije moguće".

"Ne znam zašto su čoveka držali još četiri godine od momenta kad je završeno suđenje. Isto tako ne razumem zašto nije pušten pre godinu dana kada je Vlada Srbije dala identične garancije i kada je isto bilo u pitanju njegovo zdravstveno stanje", rekao je Vulin.

On je poželeo Šešelju da se što pre oporavi i pobedi bolest, da se vrati normalnom životu i da radi ono što misli da je dobro ili korisno za njega ili zemlju, ali je dodao da se nada da će to biti učinjeno na jedan normalan civilizovan način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Šešelj neće doći pre utorka

Izvor: B92, 09.Nov.2014

Lider SRS Vojislav Šešelj neće doći u Srbiju pre utorka i nema potrebe licitirati sa datumom njegovog dolaska, kaže Rasim Ljajić...Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Haškim tribunalom je za RTS rekao da je stigao dopis u kojem su obavešteni da su se Šešelj i tim lekara suda u Hagu, dogovorili...

Nastavak na B92...

Ljajić: Šešelj u Srbiji u utorak

Izvor: 24sata, 09.Nov.2014

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je danas da nema potrebe sa licitiranjem dolaska lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, jer prema informacijama iz Tribunala on neće doći u Srbiju pre utorka...Upitan da li će vlada slati avion po Šešelja,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.