Vlada i sindikati nadomak dogovora

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i sindikati nadomak dogovora

Atmosfera razumevanja prevladala na današnjem sastanku, rekao ministar Rasim Ljajić posle razgovora o socijalnom dijalogu predstavnika sindikata i Vlade Srbije. Preostala sporna pitanja biće razmatrana sutra, najavio Ljajić. Konačni sporazum bi trebalo usaglasiti do 22. januara.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da su socijalni partneri na sastanku na ekpertskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou postigli visok stepen saglasnosti i da će razgovori biti nastavljeni sutra.

"Veći deo budućeg sporazuma o daljem razvoju socijalnog dijaloga i Aneksu Opšteg kolektivnog ugovora danas je usaglašan, a ostala sporna pitanja biće razmatrana sutra na nivou Kolegijuma Socijalno- ekonomskog saveta", rekao je Ljajić, ne precizirajući koja su pitanja još nerazrešena.

Prema njegovoj oceni, ohrabrujuća je "atmosfera razumevanja koja je prevladala na današnjem sastanku".

"Svi socijalni partneri su pokazali visoku svest o trenutku u kom se nalazi država i uveren sam da će svako odstupiti od početnih pozicija i maksimalističkih zahteva", kazao je Ljajić.

Sporazum do 22. januara? 

Sporazum o daljem razvoju socijalnog dijaloga trebalo bi da bude usaglašen do 22. januara, a pre potpisivanja trebalo bi da ga usvoje svi socijalni partneri, Unija poslodavaca Srbije, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Savez samostalnih sindikata i Vlada Srbije.

Nezadovoljni jednostranim istupanjem Unije iz Opšteg kolektivnog ugovora 26. decembra 2008. godine, predstavnici dva reprezentativna sindikata najavili su da će do 22. januara doneti odluku o daljim koracima i najavili niz protesta, uključujući i generalni štrajk.

Kriza i zastoj u socijalnom dijalogu izazvani su različitim stavovima socijalnih partnera o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

Sindikati su u skladu sa Aneksom OKU potpisanim početkom novembra 2008. godine zahtevali isplatu naknade za topli obrok i regresa za godišnji odmor od 1. januara u svim kolektivima, uključujući javna preduzeća i državne ustavove u kojima je Vlada Srbije poslodavac.

Unija poslodavaca Srbije je, međutim, zahtevala zamrzavanje primene odredaba OKU i Aneksa, navodeći da bi samo po osnovu toplog obroka i regresa prosečna plata bila povećana za četvrtinu, odnosno neto 7.000 po radniku mesečno.

Vlada Srbije je predlagala selektivnu primenu Ugovora, što bi praktično značilo zamrzavanje svih odredaba koje donose povećana finansijska izdvajanja i njihovo postepeno uvođenje u zavisnosti od efekata krize.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Visok stepen saglasnosti socijalnih partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2009

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da su socijalni partneri na sastanku na ekpertskom nivou postigli visok stepen saglasnosti i da će razgovori biti nastavljeni sutra. Za Vojvođanski dnevnik RTV predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović je, između...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.