Prava radnika obaveza svih

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava radnika obaveza svih

BEOGRAD - Odgovor na pitanje „da li će svi radnici u Srbiji, ko god da im je poslodavac, imati pravo na isti iznos za topli obrok, regres, minuli rad, na istu nadoknadu za noćni rad i rad za praznike - očekuje se danas“ - tvrde iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U sindikatu očekuju da posle jučerašnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), danas ministar za rad i socijalna pitanja Rasim LJajić stavi potpis na dokument kojim se proširuje dejstvo Opšteg kolektivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ugovora (OKU), donetog još 29. aprila.

OKU obavezuje sve poslodavce i sindikate koji su ga potpisali da poštuju njegove odredbe, dok će prošireno dejstvo OKU-a biti obavezno za svake poslodavca u zemlji.

Kako kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije, najviše će „profitirati“ radnici sa minimalnim primanjima jer ovaj dokument predviđa u 2009. godini povećanje primanja u masi zarada za 6,7 odsto. U Sindikatu navode da je obavezujući faktor za sve poslodavce stvar na kojoj svi reprezentativni sindikati čvrsto insistiraju.

SVE PLAĆENO

Osim minimalca, prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora koje se danas potpisuje garantuje radnicima pravo na iznos od 0,5 odsto od plate za svaku godinu minulog rada, kao i cenu noćnog rada i rada za praznike u iznosu od 30, odnosno 120 odsto od osnovice plate.

ČEKAMO MINISTRA

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović izjavio je juče da sindikat neće odstupiti od zahteva za isplatu treće ovogodišnje povišice plata od pet odsto, ali i da će sindikat sačekati odluku vlade o proširenom dejstvu OKU-a.

- Čekamo da se to pitanje reši, pa da onda mi krenemo. Ako sad bude jasna situacija, onda možemo da postavimo naše zahteve..., a sve što tražimo je to povećanje od pet odsto, kao što je predviđeno po protokolu - rekao je Pavlović Tanjugu.

Na prethodnoj sednici SES-a utvrđeno je da minimalna cena rada za drugu polovinu ove godine iznosi 13.572 dinara. Minimalac se određuje dva puta godišnje, ali zbog formiranja nove vlade, određen je sa zakašnjenjem. Ipak, ova odluka vlade važi retroaktivno za jul i avgust, tako da oni koji primaju minimalac neće biti oštećeni.

Savez samostalnih sindikata Srbije danas, na Svetski dan dostojanstvenog rada, završava integralni deo kampanje čiji je cilj bio potpisivanje OKU-a kao i proširenog dejstva, manifestacijom na Trgu Nikole Pašića u 11 časova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.