Polovina malih Roma nema ni obrok na dan

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina malih Roma nema ni obrok na dan

BEOGRAD - U Srbiji oko 155.000 dece živi u teškom siromaštvu, dok je još toliko njih na ivici siromaštva, rekao je juče ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić.

- Prema evidenciji centara za socijalni rad, oko 161.000 dece koristi različite vrste socijalnih usluga - kazao je LJajić na konferenciji za novinare povodom Dečje nedelje, koja se obeležava od 6. do 12. oktobra.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ministra za rad, u najtežem položaju su deca iz izbegličkih i romskih porodica.

- Čak 60 odsto dece iz romske populacije živi u nehigijenskim naseljima, 20 odsto zaostaje u rastu, dok 46 odsto nema obrok svakog dana - naveo je LJajić.

Kao veliki problem LJajić je naveo i čestu pojavu nasilja usmerenog ka deci, ukazujući da je tokom 2007. godine registrovano 1.640 slučajeva nasilja različite vrste - emotivnog, fizičkog i zanemarivanja dece.

On je istakao da Srbija treba da uskladi svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim standardima i najavio donošenje tri nova zakona koja bi trebalo da unaprede položaj dece.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada i socijalne politike već je pripremilo zakon o dečjem ombudsmanu i opšti antidiskriminacioni zakon, koje bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u oktobru i prosledi Skupštini na usvajanje. On je najavio da će tokom 2009. godine biti usvojen i novi zakon o socijalnoj zaštiti.

Direktorka Unicefa za Srbiju Judita Rajhenberg istakla je da Srbija mora da ubrza reforme kako bi unapredila položaj dece i odredi adekvatan budžet za tu namenu.

- Diskriminacija mora da postane neprihvatljiva. Ne postoji izgovor zbog kojeg i jedno jedino dete sme da bude izloženo diskriminaciji, bilo da se radi o deci nacionalnih manjina, deci sa posebnim potrebama ili deci iz siromašnih udaljenih sredina - poručila je Rajhenbergova.

Predsednik organizacije „Prijatelji dece Srbije“ LJubivoje Ršumović istakao je da su deca od „strateške važnosti“ za svaku državu i da zbog toga zaslužuju posebnu brigu i pažnju.

- Deca žive u potpunom haosu. Problem sa udžbenicima, nasilje u školama, sve to treba da nas tangira i da nas se tiče - kazao je Ršumović.

U Srbiji živi oko milion i 400.000 dece do 18 godina, što čini 20 odsto ukupne populacije.

Dečja nedelja do 12. oktobra biće obeležena nizom manifestacija, a predviđeno je da 8. oktobra deca razgovaraju sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Romi barem imaju decu a mi Srbi ih nemamo.

hteo sam da spomenem da i treba spreciti rome.Lako je praviti decu, ne ici raditi. Ja imam utisak da se deca radjaju kako bi isli oni da prose za rodbinu i da za roditelje idu da kradu ili bave se drugim kriminalom. A sta se tice obrazovanja i kulture nemaju ni malo. Vise puta sam video prebijenu decu koje su dobili batina samo zbog toga sto su bez ista u ruke se vratili kuci. Zalostno

Pre nego sto Srbija resi da sprovede pametnu politiku prema Romima, vreme je da Romi pocnu auto-kritiku, i to zestoka, jel nomadizam je zauvek gotovo, nemoze se vise na ovaj nacin, nemogu vise Romi odbaciti modernizaciju Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.