Otvoren Informativni centar za starije

Izvor: Blic, 10.Jun.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Informativni centar za starije

Informativni Centar za starije otvoren je danas u Beogradu, a cilj nove usluge je lakše ostvarenje prava starije populacije. Informativni centar otvoren je u Ulici Kraljice Marije 52, u prostorijama Gerontološkog centra Beograd.

Od danas je otvorena besplatna telefonska linija 0800/115 116 putem koje se mogu dobiti sve relevantne informacije o ostvarenju prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja kao i usluga koje se pružaju na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lokalne samouprave.

Na otvaranju, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je podsetio da u Srbiji živi oko 1,5 miliona stanovnika starijih od 65 godina, što čini 17,4 odsto ukupne populacije, kao i da postoji oko 42.000 staračkih samačkih domaćinstava.

- Cilj danas otvorenog Informativnog centra je poboljšanje kvaliteta života starije polulacije. Biće bolje informisani o tome koja su njihova prava i šta sve mogu, a mi ćemo imati bolji uvid u probleme sa kojima se suočavaju - kazao je Ljajić i dodao da će se nastaviti širenje mehanizama za podršku najstarijim gradjanima Srbije.

Ministar je kao probleme sa kojima se najčešće suočava starija populacija u Srbiji naveo loš socijalno-ekonomski položaj i usamljenost.

- Među starijim građanima ima više onih koji žive ispod linije siromaštva nego što je slučaj sa ostatkom populacije", kazao je Ljajić.

Direktorka Informativnog centra za starije Brankica Janković poručila je da su dobro obučeni saradnici spremni da pruže sve relevantne informacije i tako olakšaju ostvarenje svih prava starije populacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.