Oduzeta imovina za žrtve trgovine ljudima

Izvor: Politika, 25.Nov.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzeta imovina za žrtve trgovine ljudima

Ministarka pravde Snežana Malović i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisali su juče ugovor kojim će Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ustupiti na korišćenje privremeno oduzet objekat za potrebe sigurne kuće, namenjene žrtvama trgovine ljudima. Objekat je površine 400 kvadratnih metara, a Ministarstvo pravde je, imajući u vidu da je trgovina ljudima jedan od gorućih problema, odlučilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za potrebe smeštaja žrtava ustupi taj objekat na korišćenje, rečeno je nakon potpisivanja tog ugovora u Ministarstvu pravde.

Malovićeva je kazala da je trgovina ljudima jedna od najmonstruoznijih kriminalnih aktivnosti, kroz koju se zarađuje mnogo novca. Ona je dodala da svetske statistike pokazuju da finansijska dobit od trgovine ljudima na godišnjem nivou iznosi od tri milijarde do 60 milijardi dolara, što, prema njenim rečima, govori o raširenosti te pojave, ali i bogatstvu koje se može steći kroz takvu vrstu kriminala.

– Mi kao država moramo snažno odgovoriti kriminalu i pružiti pomoćžrtvama – rekla je Malovićeva dodajući da je informacija o tome gde se nalazi objekat koji će biti ustupljen poverljiva, ali da je kuća oduzeta iz predmeta koji je usmeren na borbu protiv korupcije.

Reč je o prvom objektu koji će u Beogradu biti namenjen za urgentni smeštaj žrtava trgovine ljudima. Prema njenim rečima, od početka godine identifikovano je 78 ovakvih žrtava u Srbiji.

– Posebno zabrinjava podatak da su u 90 odsto slučajeva žrtve iz Srbije što pokazuje neophodnost jačanja sistema reintegracije – kazala je Malovićeva.

Ona je navela da je ustupanje kuće za smeštaj žrtava i Službi za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima jedan od neophodnih koraka države i društva koje ima obavezu da se potrudi da oni dobiju pomoć i da im se obezbedi pristojan smeštaj.

Ministar rada Rasim Ljajić ukazao je na svetsku tendenciju porasta žrtava trgovine ljudima, navodeći da je od 2004. godine zabeležen i porast državljana Srbije koji su žrtve trgovine ljudima. On je podsetio da je jedan od glavnih problema do sada bio njihov smeštaj, dodajući da su pre dva meseca otvorena prva dva prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima u Novom Sadu i Nišu.

Ljajić je rekao da su od početka godine podnete 43 krivične prijave za one koji su počinili to delo i dodao da je tokom razgovora sa ministarkom pravde bilo reči i o mogućnosti da se u narednom periodu obezbedi adekvatan prostor za smeštaj dece obolele od autizma.

M. D.

objavljeno: 26.11.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.