Negotin: Trijumf vladajućih stranaka

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negotin: Trijumf vladajućih stranaka

Očekuje se formiranje lokalne koalicije po ugledu na republičku

Vlast u Negotinu posle izbora u nedelju po svemu sudeći biće formirana po uzoru na republički nivo. Takvo očekivanje izrazili su juče i funkcioneri Demokratske stranke i G17 plus Marko Đurišić i Suzana Grubješić. Činjenica da njihove dve koalicije, uz mandate Socijaldemokratske partije (SDPS) Rasima Ljajića i saveza koji predvodi Socijalistička partija Srbije, imaju 28 odbornika od ukupno 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u negotinskoj skupštini daje im potpuno odrešene ruke da takvu nameru sprovedu u delo.

Komotna većina koju će imati „vladina koalicija” ne ide u prilog Liberalno-demokratskoj partiji, koja je u koaliciji sa Pokretom za Negotinsku i Timočku Krajinu Radmile Gerov zabeležila veliki uspeh osvojivši treće mesto na izborima i osam mandata, ali će, čini se, zauzeti opozicione klupe. „Što se tiče LDP-a, za njihov rezultat mislim da je najzaslužnija Radmila Gerov, bivša potpredsednica opštine, s kojom mi nismo u prošlosti imali dobru saradnju, pa ne znam kako će se tu praviti dogovor”, rekao je Đurišić za Tanjug dodajući da će o kompoziciji vlasti u Negotinu odlučivati lokalni stranački odbori. On je i izrazio očekivanje da će vladajuća koalicija sa republičkog nivoa biti preslikana na tu opštinu.

Socijalisti, liberali i SDPS juče su izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima, koje im „priznaju” i politički analitičari sa kojima je „Politika” juče razgovarala. Naprednjaci, koji su zauzeli četvrtu poziciju, kao ni narodnjaci i radikali koji su ostali ispod cenzusa, nisu se oglašavali. Dok koalicija DSS–NS može da se teši time što nije ušla ni u prethodni saziv lokalnog parlamenta, za radikale je „ispadanje” ne samo iz vlasti nego i iz skupštinskog sastava verovatno težak udarac.

„Ovi izbori su pokazali da desna parlamentarna opozicija nema taj kraj Srbije kao svoje uporište”, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković dodajući da se glasovi te opcije raspoređuju na čudan način – liberalima, socijalistima, demokratama, a mali deo pripada naprednjacima.

Miodrag Radojević, saradnik Instituta za političke studije, loše rezultate radikala pripisuje raspadu stranke navodeći da su i predstavnici SNS-a možda očekivali da će bolje proći. „Ali možda nisu imali odgovarajuću kampanju, ili nisu imali dobre kadrove. Rezultati sa poslednjih izbora na Voždovcu su pokazali da su vrlo agresivnom kampanjom uspeli da nadomeste i više nego što se predviđalo u preliminarnim analizama mogućih rezultata. S druge strane, DSS nije uspeo da, nakon odlaska Radmile Gerov, obnovi rad lokalnog odbora”, dodaje Radojević.

Prema njegovoj oceni, najveće iznenađenje na negotinskim izborima je uspeh stranke Rasima Ljajića. Njegov rezultat govori da su birači nezadovoljni odnosom stranaka prema njima, prema problemima „malih ljudi”, i da ono što nastoji da radi Rasim Ljajić u javnost ima određenog efekta. „Imali su skromnu kampanju, nemaju formiran lokalni odbor, a ipak su za vrlo kratko vreme ostvarili veoma zavidan uspeh”, navodi Radojević.

Dejan Vuk Stanković kaže da su socijalisti očigledno vratili svoje biračko telo u tom kraju, koji im je bio naklonjen u vreme kada su bili najmoćniji, i da je i LDP „napravio dobar politički lokalni dil” sa Radmilom Gerov.

Za Stankovića je rezultat DS-a (u koaliciji sa SPO-om) relativan uspeh. Kako kaže, osvojeni procenti su dovoljni za lokalne apetite te stranke, za formiranje vlasti u Negotinu, „ali činjenica je da popularnost u tom delu Srbije nije ista kao, recimo, u Vojvodini”.

I Radojević i Stanković smatraju da o ishodu ovih izbora ne može da se govori kao o nekom trendu, ali da se mogu koristiti u političkim diskusijama.

B. Baković

-----------------------------------------------------------

Petrović: SNS maše potpisima, DS pridobija podršku

Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, juče je u izjavi za Betu rekao da je ta stranka i na nedavno održanim izborima u Odžacima takođe odnela ubedljivu pobedu i poručio da se podrška građana osvaja na izborima, a ne potpisima. Petrović je kazao da je „u Negotinu i nedavno u Odžacima DS ostvario prednost od preko 10 odsto u odnosu na SNS, na dva različita kraja zemlje”. „Dok naprednjaci mašu potpisima, za koje naravno treba utvrditi da li su validni ili ne, DS pridobija podršku građana tamo gde je i mesto, a to je na izborima”, naveo je on.

[objavljeno: 09/03/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajgelj: SDPS zadovoljan rezultatom u Negotinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2010

NEGOTIN - Povodom juče održanih vanrednih lokalnih izbora u Negotinu, gde je najveći broj mandata osvojila lista "Za evropski Negotin", i rezultata kojeg je na njima ostvarila novoosnovana Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), dr Andrej Fajgelj, koordinator pokrajinskog odbora SDPS izjavio je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.