Minimalna cena rada 95 dinara

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalna cena rada 95 dinara

Beograd -- Minimalna cena rada povećna je sa sadašnjih 90 na 95 dinara, odlukom Vlade republike Srbije, saopštila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

To je povećanje od 5,5 odsto, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je rekao da će minimalna neto zarada sada iznositi 16.530 dinara, umesto dosadašnje 15.660, što je povećanje od 870 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U ovom momentu to je maksimum koji se mogao učiniti", rekao je Lajić i podsetio da je zahtev sindikata bio da se cena rada poveća na 100 dinara po satu, a da su poslodavci bili spremni da daju 93 dinara.

Ministarstvo rada predložilo je Vladi kompromisnu varijantu - da cena rada po satu iznosi 95 dinara, što je Vlada i prihvatila, rekao je Ljajić.

Sindkiati nezadovoljni, poslodavci protiv podizanja cene rada

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Milorad Mijatović kaže da je dobro što se cena rada konačno povećala, ali i istakao da je to učinjeno sa zakašnjenjem, odnosno da je cena rada trebalo da bude povećana u julu ove godine.

Mijatović je rekao da taj sindikat ipak ne može biti zadovoljan postignutom cenom i podsetio da se SSSS zalagao za minimalnu cenu rada od 100 dinara.

"Svesni smo da to povećanje ne može biti dovoljno da radnik za minimalnu platu obezbedi sve što mu je potrebno. Pozdravljamo ovu odluku vlade sa nadom da će sledeće povećanje, 1. januara naredne godine, biti veće", dodao je Mijatović.

On je rekao da očekuje da će svi poslodavci, ali i Vlada Srbije kao najveći od njih, sadašnje povećanje primenjivati retroaktivno od 1. jula.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić izričita je da je povećanje minimalne cene rada sa 90 na 95 dinara nedovoljno i zbog toga neprihvatljivo. Ona je ukazala da ni povećanje minimalne cene rada na 100 dinara ne bi promenilo izuzetno težak položaj u kojem se radnici u Srbiji nalaze.

"Vlada koja sebe naziva socijalno odgovornom ne bi trebalo da donese jednu takvu odluku", rekla je Savić podsećajući da Srbija od svih zemalja u okruženju, pored Albanije, ima najniže minimalne plate.

U Uniji poslodavaca navode da će povećanje biti dodatno opterećenje za preduzeća, predstavljati udarac na poslovanje i povećati inflaciju, pošto će dovesti do toga da potrošnja bude povećana bez osnova.

"Poslodavci znaju da su plate male i da ih treba povećati, ali na osnovu ekonomskih pokazatelja sada nije vreme za to", rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. On je podsetio da je stav te unije bio da se cena rada poveća na, kako je kazao, prihvatljivih 93 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.