Manje plate i veće akcize

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje plate i veće akcize

Mere za ublažavanje efekata ekonomske krize još nisu usaglašene, ali postoji predlog o uštedi 100 milijardi dinara, izjavio Rasim Ljajić. Mere će sigurno podrazumevati smanjenje plata u državnoj upravi i povećanje pojedinih akciza. Guverner Jelašić tvrdi da Vladine mere neće povećati inflaciju.

Ministar rada i socijalne politika Rasim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ljajić izjavio je da mere za ublažavanje efekata ekonomske krize još nisu usaglašene, ali da postoji predlog kako uštedeti 100 milijardi dinara.

"Ono što je sada predlog je da će biti smanjene plate u državnoj administraciji, da je tu značajna mogućnost za uštedu, da se ispegla rupa od 100 milijardi dinara u budžetu", rekao je Ljajić posle posete Republičkom udruženju za pomoć osobama sa autizmom.

Ministar je rekao da će 11 milijardi dinara biti nadomešteno kroz različite vrste poreza ili akciza, pre svega akciza na gorivo i na telefonske impulse.

"U prvom slučaju bi se dodatno obezbedilo pet milijadri, u drugom tri milijarde dinara i plus tri milijarde koje bi se obezbedile kroz porez na imovinu, odnosno na stanove, ali ne sigurno na one od 60 kvadrata, već na vile i drugu luksuznu robu", rekao je Ljajić.

Ministar je rekao da će se 89 milijardi dinara uštedeti kroz ministarstva, odnosno da je plan da svako ministartstvo za četvrtinu smanji svoje predviđene rashode.

"Na taj način je postignuta mera da se teret krize na svali na najsiromašnije, već da državna administracija ovoga puta nosi veći deo tog tereta", rekao je Ljajić i dodao da će racionalizacija državne administracije početi "pre ili kasnije".

"Za ovu fazu, mislim da smo uspeli da popunimo budžetski deficit od 100 milijardi dinara, a u narednim koracima i zavisno od efekata ekonomske krize mi ćemo donositi i druge mere", ocenio je Ljajić.

Jelašić: Neće biti porasta inflacije

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da nove mere za smanjenje budžetskog deficita za 100 milijardi dinara neće dovesti do porasta inflacije.

"Različite alternative se još razmatraju, ali najvažnije je da će dogovora sigurno biti i da će sve mere koje se donose biti neinflatorne", rekao je guverner Beti. 

Jelašić je uveren da će dogovor oko mera biti postignut najkasnije do kraja iduće sedmice i dodao da nije došlo u pitanje to da li je Srbiji potreban program sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Inflatorni pritisak od eventualnog povećanja akciza na gorivo, kao jedna od mera Vlade, naveo je, biće značajno smanjen zbog smanjenja domaće potrošnje i tražnje.

"Godišnja inflacija je trenutno na nivou od 10,7 odsto, a očekuje se da će inflacija merena potrošačkim cenama u martu biti smanjena, a na kraju godine trebalo bi da bude do 10 odsto", rekao je Jelašić. 

Guverner je naglasio i da je povećanje poreza na dodatu vrednost, kao i u prethodnom programu sa MMF-om, predviđeno samo kao krajnja mera u slučaju da mere na kojima se sada radi ne daju rezultate.

Novim merama Vlade je planirano da se rashodi budžeta smanje za 89 milijardi dinara uštedama državnih rashoda, a za 11 milijardi povećaju prihodi.

Rast prihoda predveđen je uvođenjem akciza do dva dinara po litru benzina i četiri dinara po litru dizel goriva, privremene takse od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, kao i posebnog poreza na luksuzne automobile, kuće i stanove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.