Makedonija nije ukinula uredbu

Izvor: B92, 06.Avg.2013, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedonija nije ukinula uredbu"

Novi Sad -- Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina tvrdi da Makedonija još uvek nije ukinula spornu uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije.

Žitovojvodina je u otvorenom pismu pozvala ministra trgovine Rasima Ljajića da hitno preduzme odgovarajuće mere prema Vladi Makedonije, kako bi se problem što pre rešio.

To udruženje je podsetilo da je povodom ovog problema održano nekoliko sastanaka, ali da do dana današnjeg makedonska vlada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukinula spornu uredbu.

"Jedan od razloga izostanka bilo kakvih vidljivih rezultata brojnih preduzetih aktivnosti je činjenica da u navedenim razgovorima srpska strana nije bila ravnopravna jer nije odmah uvela mere reciprociteta prema Makedoniji, što je Žitovojvodina odmah predložila", navodi se u saopštenju.

Žitovojvodina je pre više od mesec dana zatražila od vlasti u Srbiji da uvedu recipročne mere prema Makedoniji, kada je u pitanju ograničavanje uvoza pšenice i brašna.

Mera kojom je Vlada Makedonije ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije, stupila je na snagu 1. jula.

Makedonija je, međutim, nakon sastanka ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića s makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim 10. jula, pristala da pokrene proceduru za izmenu te uredbe.

Mera Vlade Makedonije predviđa da za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna uvezen iz Srbije da kupe četiri kilograma domaće pšenice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Makedonija nije ukinula uredbu"

Izvor: B92, 06.Avg.2013

Novi Sad -- Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina tvrdi da Makedonija još uvek nije ukinula spornu uredbu o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije...Žitovojvodina je u otvorenom pismu pozvala ministra trgovine Rasima Ljajića da hitno preduzme odgovarajuće mere prema Vladi Makedonije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.