Ljaljić: Malo zainteresovanih za volontiranje

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljaljić: Malo zainteresovanih za volontiranje

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da se mali broj organizacija u Srbiji zbog loše informisanosti prijavljuje za volontiranje.

Na konferenciji "Korporativno volontiranje zaposlenih" Ljajić je rekao da su usvajanjem zakona o volontiranju pre više od godinu dana i Strategije o društveno odgovornom poslovanju postavljeni okviri za volontiranje, ali da su se do sad prijavile samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 53 organizacije.

"Verujemo da je to zbog neinformisanosti. Zbog toga počinje da radi sajt o volontiranju, kao i serija okupljanja na kojima će to biti tema", rekao je ministar.

On je naveo da u Evropskoj uniji volontira između 92 i 94 miliona ljudi i da je u pojedinim zemljama EU učešće volontiranja u rastu bruto društvenog proizvoda između 0,5 i tri odsto. Prema njegovim rečima, razmatra se mogućnost da se pri zapošljavanju studenata prednost daje onima koji su se bavili volonterskim poslovima, a kako je kazao, u uslovima ekonomske krize veoma je važna uloga volontiranja.

Zamenik gradonačlenika Beograda Milan Krkobabić je rekao da su do sad u oblasti volontiranja konretne poslove uradili mladi i neke nevladine organizacije.

Pomoćnica ministra rada i socijalne politike Radmila Katić Bukumirović rekla je da bi moto volontiranja mogao da bude "više od zakona". Ona je istakla da je volontiranje najvažnije za lokalnu samoupravu i preduzeća.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je ocenio da poslodavci u Srbiji zbog lošeg načina obrazovanja moraju da ulažu značajna sredstva u doškolovavanje svojih zaposlenih i da bi bilo dobro da se tokom studija uvede obavezan volonterski rad.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.