Ljajić sa MMF-om dogovara plate i socijalu

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2011, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić sa MMF-om dogovara plate i socijalu

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da pitanje povećanja plata u javnim službama mora da se reši sistematski, donošenjem zakona.

Ljajić je u razgovoru sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao da bi taj zakon za regulisanje zarada u javnom sektoru mogao da bude sveobuhvatan ili "krovni", piše u saopštenju Ministarstve rada i socijalne politike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Kako je precizirao, jedan model je donošenje sveobuhvatnog zakona za sve javne službe, u kojem bi do pojedinosti bila regulisana visina zarada u svim granama javnog sektora. Drugo rešenje je, dodao je Ljajić, donošenje "krovnog zakona", na

osnovu kojeg bi, po istim pravilima, podzakonskim aktima bila regulisana visina zarada u svakoj delatnosti javnih službi ponaosob.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović ocenili su u razgovoru sa misijom MMF-a da su do sada sve revizije kreditnog stend-baj aranžmana koji naša zemlja ima sa ovom finansijskom institucijom bile uspešne. Cvetković je upoznao predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji. On je istakao da su u toku pregovori sa predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, kao i da mogućnosti za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih moraju biti u skladu sa mogućnostima i dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom.

Ljajić je sa delegacijom MMF koju predvodi Albert Jeger, razgovarao o pripremi i donošenju novog zakona o socijalnoj zaštiti i o paketu urgentnih mera za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u 70 najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Šef Misije MMF za Srbiju Albert Jeger je izrazio zadovoljstvo što će predlog novog Zakona o socijalnoj zaštiti biti na dnevnom redu prolećnog zasedanja Skupštine Srbije.

Ljajić je rekao da će novim zakonom biti povećani iznosi novčane socijalne pomoći za najsiromašnije, kao i njen obuvat, što će uz čitav niz novih usluga koje predviđa taj akt, obezbediti minimum socijalne sigurnosti. Zahvaljujući realizaciji paketa urgentnih mera za 70 najnerazvijenijih opština, u projektima lokalnih samouprava biće zaposleno više od 500 ljudi, uglavnom iz kategorije socijalno ugroženih.

Misija MMF je u Beogradu od 9. do 23. febuara u okviru završne, sedme revizije kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom. Kreditini aranžman Srbije i MMF-a vrednosti oko tri milijarde evra, ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine. Srbija je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,5 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.