Ljajić primirio štrajkače u Raški

Izvor: B92, Beta, 27.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić primirio štrajkače u Raški

Novi Pazar -- Vođa štrajkača Tekstilnog kombinata Raška Zoran Bulatović kaže da radnici ne odustaju od zahteva, a sledeća tri dana će se uzdržati od radikalizacije protesta.

"Nakon razgovora sa Ljajićem shvatio sam da i političari mogu imati dušu. Dogovorili smo se da sastavimo delegaciju štrajkača, u kojoj ja sigurno neću biti, a koja će razgovarati sa predstavnicima ministarstva koja su odgovorna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za naš problem", rekao je u Novom Pazaru Bulatović, posle sastanka sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem.

"Moja najveća greška je što se pre početka štrajka nisam obratio doktorima da oni utvrde da sam normalna osoba. Svi štrajkači se dobro trenutno osećaju, hranu odbijamo, a ja sam se već najeo, pojeo sam pola prsta koji sam odsekao", rekao je Bulatović, koji je u petak u znak protesta odsekao deo prsta na levoj ruci.

On nije želeo da kaže koliko ljudi štrajkuje glađu, jer smatra da brojka nije bitna.

Radnici Tekstilnog kombinata "Raška" štrajkuju od četvrtka glađu zbog višegodišnjih neisplaćenih zarada.

Ministar Ljajić je nakon razgovora sa štrajkačima novinarima rekao da je štrajkačima ponudio da razgovaraju sa predstavnicima ministarstava i institucija nadležnih za njihov problem.

"Ja sam ih zamolio da prekinu sa radikalnim vidovima štrajka, ponudio sam da se održi sastanak u Beogradu do utorka, jer ovde ima posla i za Ministarstva ekonomije, finansija, pravde, regionalnog ravoja ali iza Agenciju za privatizaciju, Poresku upravu i druge državne institucije", rekao je Ljajić.

On je najavio da će već sutra obaviti konsultacije sa predstavnicima ovih ministarstava i državnih institucijama, koje imaju nadležnosti za problem tekstilaca u Novom Pazaru.

Štrajkači traže da se hitno završi započeta konverzija dugova holding kompanije "Raška", kao i da država poveže i dokupi radni staž za radnike kojima nedostaje do pet godina za prevremeni odlazak u penziju.

Tekstilni kombinat Raška je 1998. godine preregistrovan i postao je Holding kompanija sa većinskim društvenim kapitalom.

Radnici tvrde da je istog dana održana osnivačka skupština akcionara na kojoj su bez njihovog znanja otudjene akcije u vrednosti od milion dolara.

Zaposleni koji su zakinuti za primanja od 65 odsto prosečne zarade pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru podigli su tužbe, a neki od njih su uspeli su da naplate manji deo svojih potraživanja.

Tekstilni kombinat "Raška" nekada je zapošljavao oko 4.000 radnika u Novom Pazaru i pogonima u Sjenici i Tutinu, a sada radi jedva stotinak radnika u matičnim pogonima u Novom Pazaru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.