Ljajić predlaže krizni štab

Izvor: B92, Tanjug, 03.Maj.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić predlaže krizni štab

Beograd -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić smatra da Vlada Srbije treba da formira krizni štab pre nego što protesti radnika u zemlji budu radikalizovani.

Prema Ljajićevima rečima, proaktivna uloga vlade podrazumeva da se sasluša bukvalno svaki radnik i sindikalna organizacija, iako veliki broj zahteva nije realan i objekivan.

"Ta proaktivna uloga bi podrazumevala formiranje jednog kriznog štaba na nivou vlade, koji bi bio sastavljen od predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstava nadležnih za ovu oblast i koji bi se bavili pojedinačnim slučajevima, statusom preduzeća, razgovorima sa sindikatima i predstavnicima radnika. Kroz to treba staviti do znanja šta je realno u tim zahtevima, a šta nije moguće učiniti", objašnjava on.

Ljajić je naveo i da su, ukoliko nema razgovora i socijalnog dijaloga, jedina alternativa protest i ulica, koji ipak neće rešiti ni jedan od socijalnih i ekonomskih problema sa kojima se suočavaju i radnici i cela zemlja.

"Očito je da mi već imamo ove proteste koji se događaju. Evo imamo Kragujevac 'Partizan’, tekstilni kombinat 'Raška’, 'Kopaonik’ Kuršumlija i u drugim gradovima, u Leskovcu već imamo firme koje štrajkuju i protestuju. Da ne možemo sada gledati šta se dešava i samo ako se ti protesti radikalizuju da onda reagujemo”, smatra Ljajić.

Ministar rada je dodao da strahuje da kriza još uvek nije "dotakla dno" i ukazao da ni jedna od mera koje Vlada Srbije preduzima nema konačan karakter, niti postoji mera za koju sada može da se kaže da je trajnog karaktera i da će, sasvim sigurno, dati očekivani rezultat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.