Ljajić i Ugljanin zajedno za - sandžački region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić i Ugljanin zajedno za - sandžački region

BEOGRAD - Poslanici Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i Bošnjačke liste Sulejmana Ugljanina saopštili su danas da su formirali Forum sandžačkih poslanika čiji je cilj borba za ekonomsko unapređenja tog dela Srbije.

Poslanici iz dve do sada oštro suprostavljene opcije ostaće u svojim poslaničkim klubovima - Ljajićevi u poslaničkoj grupi Za evropsku Srbiju, a Ugljaninovi u grupi manjina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali će zajedno delovati u oblastima koje se tiču Sandžaka.

Oni su pozvali i poslanike iz drugih stranaka koji su iz Sandžaka da se pridruže Forumu.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije predstavnici SDP-a i Bošnjačke liste rekli su da će njihov prvi zahtev biti da im Vlada Srbije i koalicioni partneri daju garancije da će šest sandžačkih opština biti deo jednog regiona.

Poslanici su naveli da podržavaju Vladu Srbije i da je Predlog zakona o regionalnom razvoju, koji predviđa podelu Srbije na regione, u skladu sa evropskim standardima, ali da zakon neće moći podržati ukoliko ne dobiju garancije da će svih šest opština biti u jednom regionu.

Oni te garancije traže zbog pojavljivanja raznih navoda u javnosti da bi Novi Pazar i Tutin mogli pripasti jednom regionu, a Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje drugom regionu.

"Zakon je u skladu sa evropskim standardima, ali samo želimo preventivno da delujemo i da se osiguramo da će ovih šest opština biti jedan region, bilo centralni bilo zapadni. To je u interesu građana Sandžaka", rekao je poslanik Liste za Sandžak Esad Džudžević.

Forum poslanika Sandžaka čini šest poslanika - četiri iz stranke Rasima Ljajića SDP i dva poslanika sa Liste za Sandžak koju predvodi Sulejman Ugljanin.

Predlog zakona predviđa sedam regiona: region Vojvodine, Beogradski, Centralni, Zapadni, Istočni, Severni i Južni region i region Kosova i Metohije.

U predlogu zakona je navedeno da će Vlada Srbije podzakonskim aktom, na predlog Republičkog zavoda za statistiku, i u skladu sa kriterijumima uređenim sa standardima EU utvrditi oblasti koje čine tih sedam regiona.

Aida Ćorović: zajednički nastup nakon pritisaka ambasada Turske i SAD

Nevladine organizacije iz Novog Pazara Urban in i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda pozdravile su danas približavanje dve vodeće bošnjačke partije.

Koordinatorka NVO Urban in Aida Ćorović je agenciji Beta rekla da je njihovo zajedničko pojavljivanje usledilo nakon neke vrste pritiska međunarodnih organizacija i niza ambasada, pre svih ambasade Turske i SAD.

"Sugestija međunarodnih i diplomatskih predstavništva u Beogradu je da Bošnjaci moraju da pokažu određeni nivo jedinstva, ukoliko hoće da se izbore za ozbiljniji status. Očigledno da je trebalo da se desi nešto jako značajno, pa da ujedini lidere dve najutacajnije bošnjačke partije", rekla je Aida Ćorović.

Ona je dodala da su poruke koje su do sada dolazile iz Sandžaka bile katastrofalne.

"Kako smo do sada o bilo čemu mogli da se dogovorimo sa državom Srbijom, ako nismo mogli sami sa sobom", rekla je Ćorovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomirili se Ugljanin i Ljajić

Izvor: Mondo, 01.Jul.2009

Poslanici Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i Bošnjacke liste Sulejmana Ugljanina saopštili su danas da su formirali Forum sandžackih poslanika čiji je cilj borba za ekonomsko unapređenja tog dela Srbije.

Nastavak na Mondo...

Saradnja sandžačkih partija

Izvor: RTS, 01.Jul.2009

Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića i koalicija Lista za evropski Sandžak, sa Sulejmanom Ugljaninom na čelu, formirali Forum sandžačkih poslanika u republičkom parlamentu. Cilj im je da zajednički deluju na poboljšanju statusa Sandžaka. ..Poslanici Sandžačke demokratske partije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.