Ljajić: Zameraju mi kao da pozivam na rušenje vlade

Izvor: Politika, Tanjug, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Zameraju mi kao da pozivam na rušenje vlade

Svako mora da se odrekne nekog resora, a za to je potreban dogovor svih članica vladajuće koalicije

„Ne znam koliko je realno da dođe do rekonstrukcije vlade jer u svim neformalnim kontaktima vidim da je moja izjava naišla na negativne reakcije kao da sam rekao da vlada treba da padne”, kaže za „Politiku” ministar za rad i zapošljavanje Rasim Ljajić komentarišući izjave koje je među koalicionim partnerima i u javnosti pokrenuo o tome da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je vladi potreban jak politički potez – izbori ili rekonstrukcija.

„Možda mi uzimaju za zlo što sam rekao da vlada treba da se rekonstruiše jer nas smatraju suviše beznačajnim koalicionim partnerom. Moja izjava je u funkciji jačanja vlade. Ona je preduzela niz dobrih ekonomskih i socijalnih mera i značajne poteze na međunarodnom planu. Mislio sam da je ovo pravi trenutak da se preduzme aktivan politički potez jer svi drugi potezi vlade nisu adekvatno valorizovani u javnosti”, ističe Ljajić i dodaje da u ovom trenutku izbori nisu opcija i da bi bili čist avanturizam.

Vlada se, prema njegovim rečima, stalno nalazi u defanzivi i odbrambenoj poziciji jer je napadaju sa svih strana i zato bi, uveren je, rekonstrukcija bio potez koji bi naišao na podršku javnosti. „Ovo nije ni prizivanje izbora ni kritika vlade u kojoj sedim jer bi to bilo kao da pljujem u bunar iz koga pijem, a izgleda da je upravo tako shvaćeno što mi je potpuno neverovatno. Mislim da je ovo najbolji tajming za rekonstrukciju”, objašnjava Ljajić uz podsećanje da nije prvi koji govori o tome jer su se u proteklih godinu dana izjašnjavali i ministri i premijer i predsednik države.

Na pitanje kako bi trebalo da izgleda rekonstruisana vlada Ljajić kaže da nije na njemu da predlaže, ali da bi u svakom slučaju smanjenje broja ministarstava podrazumevalo da svako mora da se odrekne nekog resora, a za to je potreban dogovor svih članica vladajuće koalicije.

U Liberalno-demokratskoj partiji sumnjičavi su u iskrenost ideja o rekonstrukciji vlade koje dolaze iz vladajuće koalicije. Prema rečima Ivana Andrića, člana predsedništva, reč je samo o nastavku jedne demagoške priče koja dolazi iz nekih ministarstava kojom pokušavaju da se uberu jeftini politički poeni. Andrić podseća da su oni prošle godine predložili zakon o ministarstvima prema kome je vlada trebalo da ima svega 12 ministarstava, ali da nisu imali podršku čak ni za njegovo stavljanje na dnevni red.

„Kada je postalo jasno da se ekonomska kriza zahuktava predložili smo da se broj ministarstava svede na 12, što je neki evropski prosek, ali podršku nismo dobili ni od onih koji danas imaju neku sličnu inicijativu. Zato u ovome ne prepoznajem ozbiljnu političku ideju”, kaže Andrić za naš list dodajući da je još na početku formiranja vlade bilo jasno da je broj ministarstava rezultat veličine vladajuće koalicije, a ne stvarne potrebe društva.

„Skraćivanje” vlade bila je tema o kojoj se govorilo više puta u proteklih godinu dana. U aprilu prošle godine predsednik Srbije Boris Tadić konstatovao je da se broj ministarstava mora smanjiti, ali je i priznao da će za to biti potrebno neko vreme i najavio da će „lično da ubeđuje koalicione partnere da je neophodno da se takav zahvat sprovede”. Premijer Mirko Cvetković je svoj kabinet branio rečima da „tim koji pobeđuje ne treba menjati”.

J. Cerovina

------------------------------------------------------------

Rekonstrukcija stvar političkih dogovora

„Očigledno je da tema o rekonstrukciji Vlade Srbije izaziva posebnu pažnju, čim se o njoj toliko govori. Treba, međutim, znati da je ta tema stvar političkog dogovora i političke procene. U svakom slučaju verujem da narodni poslanici u Skupštini Srbije svojom aktivnošću neće na to uticati i da će o eventualnoj rekonstrukciji vlade ponovo morati da sednu za isti sto i razgovaraju samo oni koji su se svojevremeno i dogovorili o sadašnjem sastavu vlade”, rekla je predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

T. T.

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.