Ljajić: Vlada ima strategiju za rešavanje problema radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Vlada ima strategiju za rešavanje problema radnika

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić izjavio je danas da Vlada Srbije ima strategiju za zaustavljanje talasa radničkih štrajkova i smirivanje situacije, u okviru koje je najvažnija pomoć privredi i očuvanje osnovnih privrednih potencijala u periodu posle izlaska iz krize.

Ljajić je istakao da vlada "nema univerzalni recept" za rešavanje tih problema, ali da nisu sva rešenja iscrpljena i da će vlada i dalje, u zavisnosti od situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donositi mere, posebno u održavanju likvidnosti privrede.

U okviru te strategije, prema njegovim rečima, su i očuvanje postojećih radnih mesta i borba da bude što manji broj onih koji će biti otpušteni zbog posledica globalne krize.

Mere

"Apsolutno nije sve iscrpljeno. Vlada će i dalje, zavisno od situacije, donositi određene mere, posebno u održavanju likvidnosti privrede", rekao je Ljajić u intervjuu listu "Politika".

Ljajić je istakao da je u smirivanju dvadesetak aktuelnih štrajkova neophodno naći kosenzus sa sindikatima i poslodavcima.

On je objasnio da postoji nekoliko razloga radikalizacije tih protesta, a to je, pre svega, neuspešna privatizacija mnogih preduzeća.

"Drugo, veliki broj ljudi oseća sve veću besperspektivnost zbog ove krize i smatra da jedino radikalnim protestima može da skrene pažnju na sebe. Treće, ovaj radikalni obrazac već je nametnut kao jedini model na koji će vlada reagovati", naveo je Ljajić i dodao da u tim slučajevima ima politizacije, ali ne u svim slučajevima.

Fond

Na pitanje da li je deo rešenja u preventivnom sprečavanju zloupotreba u okviru privatizacija preduzeća, Ljajić je rekao da se krenulo u tom pravcu, osnivanjem tripartitnog tela na nivou Socijalno-ekonomskog saveta, a u koji su uključeni i sindikati i poslodavci.

"Ideja je da obilazimo firme širom Srbije, kompanije, privatizovana preduzeća, i da razgovaramo i sa sindikatima i s poslovodstvom, kako bismo sprečili nastanak većih problema od onih koje trenutno imaju.

Važno je i to što smo formirali budžetski fond u koji se slivaju sredstva od smanjenja plata u državnoj administraciji, koja bi se usmeravala najugroženijim kategorijama stanovništva, a posebno radnicima koji ostaju bez posla", rekao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strategija za rešavanje problema radnika

Izvor: S media, 12.Jul.2009

Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić izjavio da Vlada Srbije ima strategiju za zaustavljanje talasa radničkih štrajkova i smirivanje situacije, u okviru koje je najvažnija pomoć privredi i očuvanje osnovnih privrednih potencijala u periodu posle izlaska iz krize. ..Ljajić je istakao...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.