Izvor: Blic, 07.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Udvostručio se broj smrtnih povreda na radu

Broj smrtnih povreda na radu u Srbiji tokom prvih sedam meseci ove godine dva puta je veći u donosu na isti period prošle, rekao je danas Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.



On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da je u prvih sedam meseci ove godine od smrtnih povreda zadobijenih na radnom mestu preminulo 38 radnika, dok je u istom periodu prošle godine nastradalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 18 zaposlenih.

"Uzrok smrtih povreda na radu su uglavnom nekorišćenje zaštitne opreme, neadekvatna obezbeđenost objekata, neprimenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu propisanih zakonom i nedovoljna stručnost zaposlenih", kazao je ministar rada i socijalne politike.

Prema Ljaićevim rečima najviše smrtnih i teških povreda na radu dešava se u građevinarstvu i zanatskim delatnostima.

On je dodao je u prvih šest meseci ove godine Republička inspekcija rada izvršila ukupno 9.309 nadzora tokom kojih je uočila oko 12. nepravilnosti na gradilištima i industrijskim pogonima.

"I kada inspekcija rada podnese krivičnu ili prekršajnu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca problem je u tome što samo 12 odsto tih slučajeva dobije svoj sudski epilog. Predmeti godinama čekaju u fijokama", istakao je Ljajić. On je najavio da će u cilju smanjenja smrtnih i teških povreda na radu u Srbiji Ministararstvo rada i socijalne politike do kraja septembra doneti Pravilnik o korišćenju sredstava zaštite na radu, a do kraja godine trebalo bi da bude usvojena i Strategija bezbednosti i zdravlju na radu.

Ministarstrvo rada i socijalne politike od sutra će intenzivirati kampanju "Radimo bezbedno i zdravo". Propagandni materijal sa informacijama o primeni mera zaštite i bezbednosti na radu biće deljeni na gradilištima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zrenjaninu.

Predsednik Granskog sindikata građevinarstva "Nezavisnost" Ranko Drljević ocenio je da je glavni uzrok povećanog broja povreda na radnim mestima "rad na crno i jurenje profita".

"Povrede na radu češće se dešavaju u privatnim nego u državnim preduzećima zbog toga što kod privatnika ima više zaposlenih na crno. Neretka je i pojava da nekvalifikovani radnici upravljaju veoma zahtevnim mašinama", naveo je Drljević.

Direktor Zavoda za medicinu rada Milan Pavlović rekao je da se u Srbiji godišnje registruje oko 100 obolelih od profesionalnih oboljenja, što je za oko 10 do 15 odsto manje nego u zemljama Evropske unije.

Ipak Pavlović ističe da taj podatak nije u potpunosti realan i precizan.

"Razlog tome je što veliki broj radnika radi na crno pa i nema prava na zdravstvenu zaštitu. Postoji i problem u dijagnostikovanju profesionalnih bolesti i njihovoj registraciji", kazao je Pavlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.