Ljajić: U slučaju poskupljenja za najugroženije niža cena struje

Izvor: Studio B, 02.Jan.2013, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: U slučaju poskupljenja za najugroženije niža cena struje

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi u slucaju poskupljenja struje 400.000 najugroženijih porodica trebalo da imaju nižu cenu.

Ljajić je za RTS rekao da je u Srbiji još na snazi "socijalna" cena struje što je razumljivo imajući u vidu da 400.000 porodica "sastavlja kraj sa krajem" i živi ispod linije siromaštva.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dovodi u pitanje i poslovanje Srbijagasa i EPS, a rukovodstvo tih firmi trazilo je povećanje cene struje od 25 odsto. Mi to nismo dozvolili i rekli smo da se to povećanje može kretati oko 10 odsto. Videćemo kakva će konačna odluka biti doneta, ali i ako bude povećanja tih 400.000 porodica će imati struju po nižoj ceni", rekao je Ljajić.

Na pitanje da li će tog povećanja biti od februara, ministar je rekao da je taj mesec pominjan kada se pre nove godine razgovaralo o toj temi.

On je ponovio da ne očekuje poskupljenje osnovnih životnih namirnica i pored toga što je prestala da važi uredba o ograničenju marži na osnovne životne namirnice.

"Država ne može da utiče na cene osnovnih životnih namitnica, nismo u periodu dogovrne ekonomije, ali ne vidim da je pametna poslovna odluka trgovinskih lanaca da povećaju cene kada imamo pad kupovne moći stanovništva, što bi se verovatno odrazilo na pad kupovine", ukazao je Ljajić.

On je rekao da očekuje da će ipak logika pobediti i da neće doći do povećanja cene osnovnih životnih namirnica.

Na pitanje kada bi se moglo očekivati da u Srbiji dođu novi lanci koji bi povećali konkurentnost na tržištu Ljajić je rekao da je to stvar odluke tih lanaca.

Onje dodao i da postoji mogućnost da IKEA, ukoliko reši svoje probleme, mogla do kraja godine da otvori objekat u Beogradu, kao i da LIDL, po njihovoj proceni, mogao da otvori 15 maloprodajnih objekata u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Ne očekujem veća poskupljenja

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ocenio je da ne očekuje veća poskupljenja u novoj 2013. godini..."U ovom trenutku nemamo nikave najave od trgovinskih lanaca da bi moglo da dođe do drastičnih poskupljenja", izjavio je Ljajić agenciji Beta...On je dodao da smatra i da povećanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ljajić: Vanredni izbori ne bi bili dobri za privredu

Izvor: Blic, 03.Jan.2013, 11:16

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da vanredni izbori u 2013. godini ne bi bili dobri za našu ekonomiju i reforme, ali da ne isključije ni takvu mogućnost...Predsednik SDPS-a smatra da bi situacija u zemlji mogla da utiče na to da dodje do vanrednih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.