Ljajić: Srpski privrednici bi mogli da podnesu tužbe zbog blokade granica

Izvor: Blic, 27.Sep.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srpski privrednici bi mogli da podnesu tužbe zbog blokade granica

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je moguće da će srpski privrednici zbog štete nanesene zatvaranjem granice potražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima.

Ljajić je ukazao da su zbog hrvatske blokade štetu pretrpjele i okolne zemlje jer je više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih, bugarskih kamiona bilo blokirano u koloni.

"Hrvati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procenjuju da je njihova šteta bila oko milion evra dnevno", rekao je Ljajić za RTS.

On je dodao da će i šteta srpskih privrednika biti ogromna, ali da će se to tek znati kada se vidi koliko robe nije isporučeno i koliko ugovora nije ispoštovano.

"Neko će plaćati penale i kazne za ovo zatvaranje granica. Moguće je da će neko od privrednika iz Srbije tražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima zbog nanete štete", naglasio je Ljajić.

Ljajić je rekao da je najviše pritisak iz Brisela odlučio da bude otvorena srpsko-hrvatska granica i dodao da ne očekuje da Hrvatska ponovo blokira granice.

On je napomenuo da su u Hrvatskoj prvi put viđene reakcije i inicijativa da se ukine nerazumna blokada Srbiji i istakao da je Srbija imala potpunu i nepodijeljenu podršku suseda.

Ljajić je ocenio da je bitku dobila izbalansirana politika i izrazio uverenje da je ovo poslednji pokušaj da se blokiraju granice, dodajući da je ovo auto-gol hrvatskog premijera Zorana Milanovića jer je cela akcija izvedena zbog unutrašnjo-političkih razloga.

Govoreći o turizmu, Ljajić je rekao da su pozitivni rezultati zabeleženi za sedam meseci ove godine i dodao da je u Srbiji zabeležen rast broja domaćih turista za 12,7 odsto.

"Besplatni vaučeri kao mera Vlade apsolutno su postigli ono što smo očekivali", rekao je Ljajić i dodao da je ove godine podeljeno 13.000 vaučera kojima je subvencionisano letovanje u domaćim kapacitetima i ostvareno 65.000 noćenja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.