Ljajić: Sankcije zapada Rusiji šansa za veći srpski izvoz!

Izvor: BKTV News, 19.Avg.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Sankcije zapada Rusiji šansa za veći srpski izvoz!

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić smatra da su sankcije SAD i EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini šansa za Srbiju da poveća izvoz sa sadašnjih 172 miliona dolara na oko 300 miliona dolara do kraja godine.

Ljajić je, gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sinoćz na RTS-u, takođe ocenio da bi bilo bolje da se smire političke tenzije Istoka i Zapada i medjusobni rat sankcijama reši na miran način.
Srbija je 1911. izvozila oko 40.000 tona suvih šljiva, a prošle godine jedva oko 10.000 tona, iako smo drugi svetski proizvodjač šljiva, podsetio je on, objšnjavajući da je naš današnji problem kvantitet i kvalitet u proizvodnji hrane koji treba da obezbedimo da bi bili značajniji izvoznici u svetskim okvirima.
 
Na pitanje da li će potrošači u Srbiji imati štetu od toga što će, pored Deleza, na srpskom tržištu poslovati i hrvatski Agrokor, Ljajić je rekao da ne očekuje kartelizaciju ta dva trgovinska snabdevača i rast cena hrane, i ocenio da veća konkurenca može da ima uticaja na proizvodjače hrane da obore cene.
 
Kada je u pitanju dolazak Ikee u Srbiju, ministgar je podsetio da je ta kompanija već kupila tri lokacije za gradnju svojih distributivnih centara i sada je u fazi pribavljajnja dozvola, ali nije mogao da precizira kada će početi sa radom u našoj zemlji.
 
Komentarišući stanje turizma u Srbiji, naveo je da je ove godine zabeležen pad noćenja domaćih turista zbog poplava, ali je prihod od turizma do sada veći za 13 odsto nego u istom periodu prošle godine, a zabeležena je i veća poseta stranih turista.
 
Ljajić očekuje će prihod od turizma do kraja godine biti oko 1,3 milijardi dolara.
 
Izvor:Blic
The post Ljajić: Sankcije zapada Rusiji šansa za veći srpski izvoz! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ljajić: Sankcije zapada Rusiji šansa za veći srpski izvoz

Izvor: Večernje novosti, 19.Avg.2014

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić smatra da su sankcije SAD i EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini šansa za Srbiju da poveća izvoz sa sadašnjih 172 miliona dolara na oko 300 miliona dolara do kraja godine. Ljajić je, gostujući sinoćz na...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.