Ljajić: Preslab socijalni dijalog

Izvor: B92, 29.Sep.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Preslab socijalni dijalog

Beograd -- Ministar za rad Srbije Rasim Ljajić kaže da će njegovo ministarstvo uskoro doneti rešenja o reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruženja.

Ljajić je rekao da je Samostalni sindikat u pravu kada na protestima insistira na kvalitetnijem dijalogu u Socijalno-ekonomskom savetu.

Tačno je, naveo je ministar, da Socijalno-ekonomski savet ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, i da imamo socijalni dijalog koji nije na zadoovljavajućem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou.

Prema njegovim rečima, međutim, vlada, odnosno država ne može biti jedina odgovorna za to, iako "možda ima najveću odgovornost jer je najveći poslodavac". Problem je, kako je ukazao Ljajić, što nema utvrđene reprezentativnosti svih aktera socijalnog dijaloga.

"Dali smo prostor i mogućnost za ukrupnjavanje i sindikata i poslodavačkih organizacija, bilo je vremena da se to učini, sad ćemo doneti rešenja o reprezentativnosti u skladu sa zakonom za one koji zaista ispunjavaju uslove i biće to prva pretpostavka za uspešniji socijalni dijalog", rekao je Ljajić.

Komentarišući zahteve sindikata u vezi sa kolektivnim pregovaranjem, ministar je izjavio da je vlada manje-više ispunila sve svoje obaveze. Zaključeno je devet kolektivnih ugovora u oblasti društvenih delatnosti u kojima je vlada poslodavac, ali nema rezultata kolektivnog pregovaranja u oblasti privrede.

Bili smo vrlo blizu granskog kolektivnog ugovora u oblasti građevinarstva i prehrambene i poljoprivredne industrije, ali u poslednjem trenutku je izostao dogovor poslodavac i sindikata, iako sam bio spreman da dam prošireno dejstvo za oba ugovora, naveo je Ljajić.

Država sada, kako je kazao, nastoji da ohrabri i poslodavce i sindikate da se što pre zaključe ti ugovori kako bi to dalo impuls i podstrek za druge granske ugovore.

Ministar je takođe izjavio da je zakon o štrajku u fazi dogovora i usaglašavanja sa socijalnim partnerima i da je još "par par stvari predmet dogovora". "Nadam se da ćemo brzo imati usaglašen teskt zakona o štrajku", rekao je Ljajić.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.