Ljajić: Pregovori sa Sindikatima nisu propali

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Pregovori sa Sindikatima nisu propali

Gostujući u emisiji "U centru" Studija B, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio da se nada da će kompromis ipak biti postignut

Dogovor o prekidu štrajkova u prosveti i zdravstvu nije postignut ni na današnjoj sednici socijalno-ekonomskog saveta. Gostujući u četvrtak u emisiji "U centru" Studija B, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da se, pošto je pokazana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << spremnost za socijalnim dijalogom, nada da će kompromis ipak biti postignut.

"Pozitivno je to što je odblokiran rad socijalno ekonomskog saveta.Svi težimo kompromisu, a Vlada je dala konkretnu ponudu za sve zaposlene u javnom sektoru, jer teret krize svi moramo ravnomerno da nosimo. Koja je realna cena rada proceniće ministarstvo finansija, kako ne bi bila ugrožena makroekonomska stabilnost uz istovremeno postizanje socijalne pravde, rekao je Ljajić i naglasio da pregovori nisu propali".

Bez dogovora o prekidu štrajkova i minimalnoj ceni rada

Socijalno-ekonomski savet nije postigao dogovor oko minimalne cene rada kao ni oko prekida štrajkova u prosveti i zdravstvu, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sednice tog tela.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić je kazao da je od početka krize u Srbiji, prema procenama koje im je saopštio Međunarodni monetarni fond (MMF) bez posla ostalo oko 400.000 ljudi, od čega 200.000 koji su radili "na crno".

On je najavio da će Savet o ekonomsko socijalno situaciji, štrajkovima i minimalnoj ceni rada raspravljati na sednici naredne nedelje.

Ljajić je kazao da nije došlo do približavanja stavova oko prekida štrajkova na današnjoj sednici na kojoj je prisustvovao i ministar obrazovanja Žarko Obradović, ali da je pokazana spremnost za socijalnim dijalogom i izrazio očekivanje da će kompromis biti postignut.

Ljajić je kazao i da je, kada je reč o minimalnoj ceni rada, Unija poslodavaca ostala pri stavu da se minimalna cena rada poveća sa 95 na 96 dinara po radnom času, dok Sindikat traži da se poveća na 105 dinara.

On je kazao i da Ministarstvo finansija pravi kalkulacije za koliko se može povećati minimalna cena rada a da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost te da će vlada, ukoliko se do sledeće nedelje sindikati i poslodavci ne dogovore, sama definisati minimalnu cenu rada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović je kazao da ukoliko se ne dogovore nema svrhe da se tim pitanjem bavi Savet i da se to pitanje i formalno prenese u nadležnost vlade i dodao da Ministarstvo namerno odugovlači sa procenama.

On je kazao da poslodavci, prema njihovim procenama, za poreze i doprinose duguju državi oko 200 milijardi dinara a na pitanje gde vlada može naći novac za povećanje plata odgovorio da to nije briga sindikata i da je jedan od načina upravo u tome da naplati poreze i doprinose.

Savet je danas prihvatio prošireno dejstvo dva posebna kolektivna ugovora za zaposlene u oblasti građevine i poljoprivrede, koja su do sada važila samo za članove Unije poslodavaca.

Ljajić je danas kazao i da je rad Saveta, koji nije funkcionisao četiri meseca, odblokiran zbog "zajedničke muke koja ih je snašla jer je zemlja u dukokoj krizi".

On je kazao i da je formiran novi odbor koji će utvrditi reprezentativnost socijalnih partnera, kao i da je Orbović, koji je tražio da se proveri reprezentativnost, nakon toga, prihvatio predsedavanje Savetom.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta koji je počeo sa radom 2005. godine su Unija poslodavaca, S S S S i Sindikat Nezavisnost.

Dostavljaju se planovi nadoknade izgubljenih časova

Školske uprave treba da Ministarstvu prosvete do sutra dostave planove nadoknade gradiva i časova izgubljenih zbog štrajka prosvetnih radnika, rečeno je u resornom Ministarstvu.

Tek kada stignu planovi moći će da se napravi presek, odnosno da se za svaku školu posebno utvrdi kako će da nadoknadi izgubljenu nastavu, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Direktori škola poslali su svoje predloge načelnicima školskih uprava, a uprave te planove treba da do sutra dostave Ministarstvu prosvete.

Prema podacima Ministarstva skraćenjem časova na trideset minuta danas štrajkuje 42 odsto škola u Srbiji. Nema škola u kojima je nastava potpuno obustavljena, a skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje 755 škola. U 1.039 škola, ili oko 58 odsto, časovi traju 45 minuta.

Prosvetni sindikati počeli su štrajk 28. januara, a sutra se očekuje nova runda razgovora tri reprezentativna sindikata sa predstavnicima Vlade. Nakon neuspelih razgovora održanih u ponedeljak sindikati će se sutra ponovo sastati sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Prosvetni sindikati su prošle nedelje podneli novi predlog protokola, kojim se od Vlade traži povećanje zarada prosvetnim radnicima za 20 odsto do kraja godine.

Predlog su podnela tri od ukupno četiri reprezentativna sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.

Novim protokolom tri sindikata od Vlade traže povećanje plata do kraja godine za 20 odsto. U predlogu protokola je zatražena i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata za oko 20 odsto i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio ranije ponuđeni protokol Vlade i doneo odluku o prekidu štrajka.

U potpisanom protokolu ne pominju se precizni procenti povećanja plata, ali taj sindikat tvrdi da predviđeni priliv u budžetu trebalo da obezbedi da plate prosvetnih radnika budu povećane do kraja godine za oko 14 odsto.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dostavljaju se planovi nadoknade izgubljenih časova

Izvor: EMportal, 17.Feb.2011

Školske uprave treba da Ministarstvu prosvete do sutra dostave planove nadoknade gradiva i časova izgubljenih zbog štrajka prosvetnih radnika, rečeno je danas u resornom Ministarstvu.

Nastavak na EMportal...

Nema dogovora sa prosvetom i zdravstvom

Izvor: RTV Pink, 17.Feb.2011

Sledeći pokušaj naredne sedmice. . . Socijalno-ekonomski savet nije. danas postigao dogovor oko minimalne cene rada kao ni oko prekida. štrajkova u prosveti i zdravstvu, rečeno je na konferenciji za. novinare nakon sednice tog tela.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.