Ljajić: Povećati robnu razmenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Povećati robnu razmenu

Robna razmena Srbije i Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 1,4 milijarde evra, a može se očekivati da u narednom periodu ona dostigne nivo od dve milijarde evra, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je nakon sastanka sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem rekao da su razgovarali o zajedničkoj saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i BiH u oblasti namenske industrije, u smislu nastupa na trećim tržištima i formiranju zajedničkih preduzeća u toj oblasti.

Ovo je nastavak dogovora koji je premijer Aleksandar Vučić imao u razgovorima sa zvaničnicima BiH, odnosno pokušaj da sprovedemo u delo ono što je bila tema tih razgovara tokom posete Sarajevu, rekao je Ljajić novinarima nakon sastanka.

Na današnjem sastanku sa kolegom iz BiH, kako je kazao Ljajić bilo je reči i o mogućnostima za objedinjavanje elektroenergetskih potencijala i kapaciteta.

On je podsetio da se dve trećine hidro potencijala nalazi u Bosni i Hercegovini i njihovo objedinjavanje bi podiglo kapacitete u toj oblasti, kako u Srbiji, tako u Bosni, ali i Crnog Gori koja takođe ima značajan hidropotencijal.

Ljajić je anveo da je tema sastanka bio i zajednički nastup u oblasti turizma, jer je cilj da što veći broj turista dolazi iz BiH u Srbiju i obrnuto.

"Mi smo pojedinačno mala tržišta, ali udruženi možemo da privučemo više investicija, a opet i da imamo veći izvoz", rekao je Ljajić.

On je podsetio da je tržište BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije, a da je robna razmena dve zemllje 1,4 milijarde evra.

Ljajić je rekao da se može očekivati da vrlo brzo ona dostigne i dve milijarde evra.

"Ovakvi sastanci doprinose da tu saradnju učinimo još produktivnijom i verujem da ćemo taj cilj ostvariti u kratkom roku", naveo je Ljajić.

Šarović je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera BiH , pored Nemačke i Hrvatske i da je tokom ove godine primećen trend rasta kada je u pitanju ekonomska saradnja.

"Uveren sam da bi možda na kraju 2015. godine Srbija mogla da bude broj jedan kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena", dodao je Šarović.

On je rekao da se obim trgovine i razmene roba i usluga povećao u poslednje dve godine.

"Na nama je da otklonimo moguće barijere da bi ta razmena mogla da bude još veća", naveo je on.

Šarović je podsetio da je planiran sastanak predstavnika komorskog sistema Srbije i BiH sa privrednicima i da se nada da će on biti vrlo brzo održan.

"Uveren sam da će 2015. godina biti još uspešnija nego prethodne kada je saradnja u pitanju", dodao je Šarović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.