Ljajić: Poslodavcima ništa   neće  biti poklonjeno

Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Poslodavcima ništa neće biti poklonjeno

Rasim Ljajić

Vlada Srbije će omogućiti povezivanje staža zaposlenima kojima poslodavci poslednjih godina nisu uplaćivali doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje i nadoknadiće dug Fondu za zdravstveno osiguranje, ali to neće biti poklonjene pare, izjavio je juče ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da alternative nije bilo i da je cilj Vlade prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << donošenja odluke o paketu mera socijalne zaštite za zaposlene bio da radnici ne budu jedini koji trpe štetu i koji su na gubitku zbog posledica ekonomske krize.

Postoje dva načina da poslodavci namire dug državi, precizirao je ministar.

„Tražićemo od poslodavaca da podignu kredite, s tim što hipoteka neće biti imovina preduzeća nego njihova lična, a kod onih kod kojih to ne bude moguće dug će biti namiren vlasništvom države u kapitalu firme”, naveo je Ljajić. Ministar se slaže da je reč o „skupom paketu” iako još nema preciznih podataka o kom iznosu je reč.

Drugi cilj, ukazao je Ljajić, jeste da se radnici odgovore od štrajkova tako što im se nude pregovori, jer u krajnjoj instanci svaki protest se ipak završi za pregovaračkim stolom. Ljajić ne misli da je mera Vlade kojom će ubuduće biti regulisan način izražavanja nezadovoljstva represivna i da se može shvatiti kao gušenje bilo koje slobode. Ljajić je ponovio da smanjenja socijalnih davanja i penzija neće biti, podsetivši da je za to dobijena i podrška Svetske banke. Boljitak za Srbiju Ljajić vidi u poboljšanju infrastrukture, posebno u jugoistočnoj Srbiji, smanjenju deficita u kadrovima u svim oblastima, kao i u uspešnoj ekonomiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.